Zuidplas-Sport: VV Nieuwerkerk pakt de volle winst bij Heinenoord

Het was een cruciaal duel voor beide ploegen zaterdag 18 maart, want verlies of een gelijkspel  betekende zo’n beetje vroegtijdig afhaken in de verdere titelstrijd. Nieuwerkerk kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus en dat was op basis van de tweede helft zeker verdiend te noemen. De thuisploeg verzuimde voor rust toe te slaan en beet zich in de tweede helft stuk op een collectief strijdend Nieuwerkerk.

Trainer Ron Luijten kon nog altijd geen beroep doen op Remco Langerveld die naar het zich laat uitzien na het Paasweekend vermoedelijk pas weer zal aansluiten. Verder was iedereen beschikbaar, ofschoon zowel Bart Meeske als aanvoerder Stefan van der Vlegel eerst de test in de warming-up moesten doorstaan. Dat lukte beiden, echter Bart Meeske moest halverwege toch afhaken. Kevin Kamerbeek was in de tweede helft een goede vervanger.

Beide ploegen begonnen in de beginfase voorzichtig aan de wedstrijd die onder prima leiding stond van scheidsrechter Richard Steenbergen. Eerste wapenfeit kwam van de voet van Stefan van der Vlegel op aangeven van Rick Kramer, maar zijn schot ging huizenhoog over het doel van de thuisploeg. Het antwoord kwam meteen erna en was niet ongevaarlijk. Heinenoord werd wat sterker en Nieuwerkerk moest vooral oppassen voor de lange bal want daarin heeft de thuisploeg een paar specialisten. Uit zo’n actie kwam Heinenoord gevaarlijk door, maar eerst stond doelman Kevin de Geus met een snelle reflex in de weg en de rebound ging via de lat over het doel. Nieuwerkerk kroop dus in de 17e minuut door de naald. Het moest in de fase hierna blijven oppassen voor de lange ballen waarbij de Heinenoordse zijkanten voor het vervolg moesten zorgen. Zelf kwam het aanvallend pas later in de wedstrijd meer met actie voor het vijandelijke doel. Zo zag Menno Homan in de 36e minuut zijn inzet over het doel gaan op aangeven van Rick Kramer na een afgeslagen hoekschop. Even later veerde de Nieuwerkerkse aanhang op toen Rick Kramer binnen de zestien naar de grond ging, maar scheidsrechter Richard Steenbergen stond er dichtbij en wuifde elk protest meteen weg. Met de 0-0 ruststand mocht Nieuwerkerk het meest tevreden zijn.

Na rust een ander spelbeeld. Nieuwerkerk nam meer het initiatief en zette nu veel meer druk op de thuisploeg. Ook werden meer belangrijke duels gewonnen.  De voorsprong kwam in de 54e minuut en was van de voet van Rowendey Schoop. Een verre ingooi van Rens Blok werd door Stefan van Diest met het hoofd verlengd en de aanvalsleider stond op de goede plek om doeltreffend af te ronden. Heinenoord was na deze achterstand snel bij de les en kreeg in de 57e minuut de grote kans op de gelijkmaker. Die bleef onbenut en dat leek het sein voor Nieuwerkerk er collectief nog een schep op te doen om deze wedstrijd over de streep te trekken. Met verse krachten Tijani Tjin-Asjoe en Shane van den Engel voor Rowendey Schoop en Rens Herweijer moest het achteruit. In de omschakeling was het jammer genoeg te slordig om profijt te trekken uit een meer opdringend Heinenoord. De thuisploeg probeerde wel, maar vooral het centrum van de Nieuwerkerkse verdediging zat potdicht. Even leek Nieuwerkerk in de slotfase via Stefan van der Vlegel de score verder uit te breiden toen Rens Blok uitbrak en de bal op de Nieuwerkerkse topscorer teruglegde, maar scheidsrechter Richard Steenbergen nam het vlagsignaal over van zijn assistent en keurde de treffer af. De thuisploeg probeerde in de slotminuten nog langszij te komen, maar dat  wanhoopsoffensief leverde nauwelijks problemen op voor Nieuwerkerk.

Een sterke zege van de ploeg van Ron Luijten met resultaat een derde plaats achter koploper Sparta en runner-up Spirit die beiden geen fout maakten en de voorsprong op de ranglijst hiermee consolideren.

Opstelling: Kevin de Geus – Bart Meeske (46. Kevin Kamerbeek) – Maurice Treffers – Menno Homan – Rens Blok (84. Bilal Ouahabi) – Stefan van Diest – Stefan van der Vlegel – Rens Herweijer (72. Shane van den Engel) – Philippe den Hartog – Rowendey Schoop (64. Tijani Tjin-Asjoe) – Rick Kramer.

Verslag: Paul van Leeuwen