Schaatsbaan Park Hitland: ´´Nog niet gevuld met water maar voorbereidende maatregelen getroffen´´

Nu het winterse weer zijn intrede heeft gedaan lijkt ook de schaatskoorts enigszins toe te gaan nemen. En waar in Zevenhuizen de Hennipgaarde wordt opgespoten voor de ijsbaan aldaar is dat in het Nieuwerkerkse reacreatiegebied nog niet het geval, wel zijn volgens recreatieschap Hitland ook voorbereidende maatregelen getroffen voor de natuurijsbaan in Park Hitland

De in Park Hitland liggende 400 strekkende meter natuurijsbaan houdt de gemoederen in de winterperiodes vaak bezig. Al jaren komen tijdens een vorstperiode schaatsliefhebbers voor soms onverwachte zaken te staan. van een slecht maai onderhoud waardoor het gras hoog boven de ijsvloer stak, tot geen water op de baan door flinke lekkages aan de kades.

Bijna alle mogelijke ongemakken hebben de revue de afgelopen jaren gepasseerd. Zo was eerder de pomp verstopt en bleef deze vervolgens te lang aan en tijdens de vorstperiode, begin maart 2018 kondigde Park Hitland op social media aan dat de verlichting zou werken op de laatste vorstdag zodat men nog een laatste winteravond kon genieten. Diverse schaatsliefhebbers kwamen toen tevergeefs, het bleef aardedonker waardoor schaatsen onmogelijk was. Zelfs in de raadsvergadering werden er door de SP vragen gesteld omtrent de ijsbaan.

de pomp van de ijsbaan Hitland

Recreatieschap Hitland laat weten dat voor komende winter alle voorbereidende maatregelen nu zijn getroffen. Zo is het gras nu kort gemaaid, de ondergrond gerold en zowel de verlichting als de waterpomp getest.  ¨Het is nu wachten op het belangrijkste ingrediënt: voldoende, aanhoudende (nacht)vorst¨.

Wanneer vullen met water?

Tijdens de winterperiode monitoren de medewerkers wekelijks óf en in welke mate/voor welke duur er nachtvorst wordt voorspeld. Zodra er een periode van meer dan 7 dagen strenge nachtvorst voorspeld wordt, dan kan de ijsbaan gevuld worden met water.

De ijsbaan wordt in de winter niet standaard gevuld met een laag water, vanwege meerdere redenen. Rondom de ijsbaan kan dit namelijk voor wateroverlast zorgen. Daarnaast leert de ervaring van de afgelopen jaren dat er in Nederland geen (voldoende) strenge vorstperiodes zijn geweest om te schaatsen op natuurijs banen, waardoor de afweging om de ijsbaan wel of niet vol te zetten afgestemd wordt op basis van voorspelde vorst.

Voorbereidingen ijsbaan Hennipgaarde Zevenhuizen. (foto: Jolanda Bakker).

Nog niet onder water

In de week van 5 december is besloten dat de vorst nog niet voldoende aanhoudt om over te gaan tot het vullen van de ijsbaan. Park Hitland geeft aan tijdig te berichten wanneer de ijsbaan eventueel wel onder water wordt gezet en wanneer er eventueel schaatsactiviteiten kunnen plaatsvinden.

IJsbaan voor de recreatieve schaatser

Veel mensen kijken ieder jaar weer uit naar ijspret, ook in onze regio. Park Hitland wil graag diverse recreatiemogelijkheden faciliteren, zo ook schaatsen in de winter. De ijsbaan in Hitland is een landijsbaan, waarbij een aantal invloeden uit de omgeving invloed heeft op de kwaliteit van de ijsbaan. Beweging van en leven in de bodem en verzakkingen rondom de ijsbaan kan wateroverlast geven. De lekkages staan het schaatsplezier zeker niet in de weg, want wie recreatief een rondje wil schaatsen op een baan in de natuur, is (bij voldoende vorst) van harte welkom in Park Hitland!

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.