Nieuwerkerkse historicus Adri den Boer overleden

Nieuwerkerker Adri Den Boer is op 73 jarige leeftijd overleden, dit laat zijn zoon weten in een bericht op Twitter. Veel inwoners zullen Adri den Boer kennen van zijn tweewekelijkse rubriek Toen en Nu in Het Kanaal. Een vergelijkbare rubriek Oud plus Heden is hij nadien voor Hart van Holland gaan verzorgen. In zijn teksten voor deze kranten legde hij altijd het verband met de huidige gemeente Zuidplas.

Dhr de Boer kreeg afgelopen maand tijdens de ledenvergadering van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel (HVN) uit handen van wethouder Jan Verbeek nog ´De Golfslag´, een gemeentelijke onderscheiding.

Adri den Boer was van 1992 tot 2021 lid van de monumentencommissie waarvan vele jaren als voorzitter. Ook was hij lid van de Straatnamencommissie.

Naast deze rubrieken schreef Den Boer boeken over aspecten van de Nieuwerkerkse geschiedenis. Een niet te onderschatten centrale rol vervulde hij bij de totstandkoming en inrichting van de Oudheidkamer (sinds 1992) met een verzameling van inmiddels 10.000 objecten. Hij heeft zich de afgelopen 30 jaar op zijn kenmerkende bescheiden wijze zeer verdienstelijk gemaakt voor de lokale geschiedenis van Nieuwerkerk aan den IJssel en Zuidplas als geheel, en het borgen en doorgeven ervan. Zonder deze lokale kennis van de geschiedenis en zijn langdurige inzet voor het behoud van erfgoed zou Zuidplas zijn/haar heden en toekomst minder goed begrijpen. Voor de samenleving als geheel was zijn persoonlijke inbreng, loyaliteit en betrokkenheid dan ook onmisbaar.

De heer Adri den Boer was dertig jaar secretaris van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel (HVN). Sinds 1972 deed Den Boer vrijwillig onderzoek naar de geschiedenis van Nieuwerkerk aan den IJssel. Zijn eerste publicatie was een inventarisatie van de archieven van de Nieuwerkerkse dorpskerk. Van 2005 – 2018 nam hij zitting in de klantenraad van het Streekarchief Midden-Holland. Ook is hij in de periode 1986 tot 2021 voorzitter geweest van de Stichting Vrienden van Archief en Librije. Deze stichting geeft het regionaal-historisch tijdschrift De Schatkamer uit, waar Den Boer zowel redacteur als auteur van talloze artikelen is geweest.

Wij wensen familie en verdere naastten veel sterkte met dit verlies.

(foto: Gemeente Zuidplas).

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.