Ook dit jaar is de spinselmot weer aanwezig in meerdere bomen en struiken in Zuidplas

Op meerdere plekken in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn ook dit jaar weer diverse bomen en struiken volledig ingepakt door zijden webben van de zogenaamde spinselmot. De rupsen hebben zich in zeer grote getalen genesteld in bomen en struiken en dat geeft een sprookjesachtig of spookachtig beeld.

In tegenstelling tot de eikenprocessierups is de spinselmot niet gevaarlijk. Regelmatig verwarren mensen de eikenprocessierups met de spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten en met een dicht wit zijdespinsel inkapselen. Spinselmotten hebben geen brandharen en zijn niet schadelijk voor de mens.

Gelukkig zijn veel bomen er wel tegen bestand. Als je nu een boom ziet die helemaal is kaalgevreten dan moet je eind juni nog eens kijken, je zal zien dat ze dan voor de tweede keer in blad komen¨

Al is de spinselmot niet gevaarlijk, de beestjes vreten wel complete bomen en struiken kaal. Het web van de mot blijft zitten totdat de rupsen zich na 4 tot 6 weken verpoppen tot nachtvlinders. Vanaf dat moment krijgen struiken en bomen weer nieuwe bladeren.

Eikenprocessierups

De spinselmot moet niet verward worden met de eikenprocessierups die wel degelijk schadelijk is voor de huid en exceem-achtige brandplekken geeft zoals bijvoorbeeld ook bij de bereklauw het geval is.

De spinselmot is niet gevaarlijk en de gemeente Zuidplas bestrijdt deze dan ook niet. De Eikenprocessierups daarentegen vormt een gevaar voor de volksgezondheid en wanneer deze wordt waargenomen worden de rupsen weggezogen met een soort grote stofzuiger en afgevoerd.

Wanneer u eikenprocessierupsen langs de openbare weg ziet, kunt u dit melden via de gemeentelijke website : www.zuidplas.nl/meldingdoen.

Voor de bestrijding van eikenprocessierupsen in eigen tuin of op eigen terrein is de eigenaar of bewoner altijd zelf verantwoordelijk. Als u in uw eigen tuin eikenprocessierupsen heeft, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. Hierdoor kunt u namelijk gezondheidsklachten krijgen en brandharen van de eikenprocessierups in de omgeving verspreiden. Huur daarom altijd een deskundig bedrijf in.

aangetaste struik aan de Sterremos (2021)
Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.