Vrijheidslunch 2022

Afgelopen vrijdag 6 mei was het dan eindelijk zo ver, de vrijheidslunch. Rond 12.00 uur werden we verwacht in restaurant de Roerdomp, Zevenhuizen, voor een vrijheidslunch. Twee jaar geleden bedacht om het einde van de oorlog te herdenken, die toen al weer 75 geleden was. Nu 77 jaar na dato blijkt dat vrijheid niet vanzelf is en dat het belangrijk is die te vieren. Net zo belangrijk is het herdenken van alle verschrikkelijkheden en verdriet die met oorlog gepaard gaan. De actualiteit maakt dat zeer duidelijk.

Rond 12.00 uur arriveerden de meeste gasten, met flink wat oponthoud. De N219 was vanuit Nieuwerkerk afgesloten vanwege een ongeluk eerder die morgen. 

Op iedere tafel stond een beker van de Stichting 4 en 5 mei die de deelnemers mochten behouden. 

De Historische Vereniging Nieuwerkerk zou een presentatie houden over de Nieuwerkerkse Verzetsheld Arie den Toom. De spreker was helaas verhinderd, waardoor onze voorzitter Alex Wijnhold daarom de presentatie overnam.

Hij vertelde over Arie den Toom die in 1936 als beheerder van feestgebouw de Courzand in Rotterdam Heijplaat ging werken. Toen de oorlog uitbrak werd Arie den Toom al snel gevraagd om mee te doen met het verzet. Hij werd verzetsleider voor de Heijplaat. Daar was hij zeer belangrijk. Want het nabijgelegen vliegveld Waalhaven en de schepswerf RDM waren strategisch zorgde voor veel Duitsers.

In de feestzaal entertainde hij de Duitsers die hij, als ze een slok op hadden, veel informatie kon ontfutselen. Daarnaast was hij betrokken bij hulp aan onderduikers, het vervalsen van persoonsbewijzen, de verspreiding van de illegale pers, sabotage acties bij de RDM en in de haven. Een mooi verhaal is ook dat hij wapentrainigen aan verzetsstrijders faciliteerde op de kegelbaan in de kelder onder het feestgebouw. Zelfs terwijl de Duitsers erboven feest aan het vieren waren.

Aan het eind van de oorlog werd hij verraden en op 3 april 1945 om 8.00 uur werd hij gefusileerd in Rotterdam aan de Oostzeedijk.

Na de oorlog is Arie den Toom herbegraven met Militaire eer op 6 augustus 1945 in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Vreemd genoeg is er in Nieuwerkerk aan de IJssel zelf geen straat naar deze verzetsheld vernoemd. In Rotterdam wel, daar kent met de Arie den Toomweg. Het zou de politiek sieren als er op korte termijn hier ook in Nieuwerkerk werk van gemaakt wordt.

Na de presentatie serveerde de keuken van de Roerdomp de lunch uit. Een heerlijke soep en een rijkelijk belegde boterham. De aanwezige gasten genoten van de lunch. 

Rond 14.00 uur vertrokken de meeste gasten terug naar huis. Enkele gasten bleven nog even hangen buiten op het terras aan het water. Met een schitterend uitzicht. 

Zoals een paar deelnemers aan deze activiteit aangaven: “een geweldige activiteit, prima georganiseerd”. Dat een activiteit als deze veel betekent voor onze deelnemers, blijkt wel uit hetgeen één gast zei: “Buiten de uitstapjes van de Zonnebloem kom ik zelf nooit ergens. Fysiek kan ik dat gewoon niet. Ik ben hiervan al doodop.”

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.