´Gele Brug´ Nieuwerkerk moet noodgedwongen plaatsmaken voor moderne overgang Kanaal

De bekende Gele Brug die het Oude Dorp met de wijk Zuidplas in Nieuwerkerk aan den IJssel verbindt is dusdanig van slechte kwaliteit dat de gemeente Zuidplas woensdag 30 maart heeft doen besluiten om tot een spoed besluit over te gaan. En dit betekent dat de karakteristieke brug die tekenend is voor het het dorpsgevoel van het ‘echte’ Nieuwerkerk vanaf eind deze week definitief tot het verleden zal behoren.

De houten ophaalbrug, daterend uit de 19e eeuw vormt een belangrijke schakel tussen het einde van de Dorpsstraat en de Parallelweg-Zuid en verbinding vormt met de Oostringdijk, vertoonde de afgelopen weken tal van mankementen. Zo bleek er dat de brug uit 1882 naast het vele vocht in het hout, er ook divers houtworm het hef van de brug te hebben aangetast laat de gemeente Zuidplas weten. Tijdens de tweejaarlijkse keuring bleken er dusdanig veel mankementen aanwezig te zijn dat een renovatie niet te voorkomen is en over moest worden gegaan tot een snel besluit

kostenpost

Echter kost een dergelijke renovatie ontzettend veel geld vertelt, Arnoud Steegemans, projectontwikkelaar namens de gemeente. ¨een dergelijke renovatie zal zeker enkele honderdduizenden euro´s kosten en dat bedrag is nu eenmaal niet in de huidige begroting meegenomen, dat geld heeft de gemeente nu eenmaal niet dus moeten wij ,hoe spijtig dan ook, overgaan op plan B¨.

Plan B

En plan B betekent een sobere versie van een bredere brug zonder hef. ¨Gezien de verwachting van toename van het verkeer met de komst van het Vijfde Dorp is een bredere doorgang van en naar het Oude Dorp zeker wenselijk, de ongelukkige omstandigheden van de slechte staat van de Gele Brug werkt dus ergens ook in zijn voordeel¨.

Verwijderen hefgedeelte

Het verwijderen van het bovengedeelte, de hef en de poort zal vrijdag, afhankelijk van de weersomstandigheden,  enkele uren in beslag nemen verwacht de gemeente Zuidplas. Hierdoor zal het verkeer tussen 10:00 en 14:00 uur worden omgeleid en worden begeleid door verkeersregelaars.

Hef

Het hef en poort-gedeelte van de brug, die aangemerkt is als Rijksmonument, zal met uiterste precisie en zorgvuldigheid  met een kraan worden losgekoppeld van de onderkant en zal tijdelijk worden opgeslagen in een gemeentedepot. Op een later moment is het de bedoeling dat de hef een vaste plek zal gaan krijgen in de Oudheidkamer aan de ‘S-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel.

In de nieuwe situatie kunnen in de toekomst 2 auto’s elkaar weer passeren en is de weg ook weer toegankelijk voor (klein) vrachtverkeer van en naar het Oude Dorp. Voor zover bekend zijn de andere bruggen over het Kanaal wel door de tweejaarlijkse keuring gekomen.

Brandalarm rond 1950 bij de oude kazerne bij de gele brug
Een eerdere renovatie van de Gele Brug (1984).
Foto: Harry Bijl ( het Kanaal).
In november 2021 geplaatst door Karel Schuurman op de dorps-facebookgroep van Nieuwerkerk

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

2 Thoughts to “´Gele Brug´ Nieuwerkerk moet noodgedwongen plaatsmaken voor moderne overgang Kanaal”

 1. Rob Stolk

  Foto bij krantenknipsel Karel Schuurman? Moet dat niet Harry Bijl van Het Kanaal zijn?

  1. admin

   het krantenartikel/foto werd in november 2021 op de Nieuwerkerkse fb groep geplaatst door Karel Schuurman, vandaar deze naam onder het krantenartikel.
   Ik zal dit wijzigen in Harry Bijl van het Kanaal, want dat is dan inderdaad wel zo netjes, dank voor uw oplettendheid !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.