Nederlandse limoncello uit Nieuwerkerk wint goud

De allerbeste limoncello van de wereld komt volgens kenners niet uit Italië, maar wordt gemaakt in het pittoreske Nieuwerkerk aan den IJssel in Nederland. Het citroendrankje van Chiesanuova krijgt woensdag op de International Wine & Spirit Competition (IWSC) in Londen van de vakjury een gouden medaille. Het oordeel van de likeurdeskundigen is lovend: ‘Heel goed gemaakt, een geweldig voorbeeld in zijn soort’.

Eigenaar Hidde de Groen (43) kon zijn geluk niet op toen hij begin deze week door de organisatie van IWSC alvast op de hoogte werd gesteld. Na een derde prijs bij de allereerste deelname in 2021 wist hij dat de limoncello van Chiesanuova in de smaak viel bij kenners, maar op de aangekondigde gouden onderscheiding van woensdag had hij bijna niet durven hopen.

,,Mijn hart sloeg over’’, vertelt Hidde, die in januari twee flessen als inzending opstuurde naar het testpanel. ,,Ik was al meteen blij met het mailbericht, want volgens het onderwerp waren we in de prijzen gevallen. Welke kleur de medaille zou hebben, maakte me niet uit. We hadden vorig jaar natuurlijk al brons gewonnen met 89 van de 100 punten, maar nu zag ik dat het maar liefst 95 punten waren. Dat kon maar één ding betekenen: goud! Ja, ik had echt een traan van geluk.’’

Meer informatie: www.cnlimoncello.nl

Die blijdschap werd nog groter bij het lezen van het juryrapport dat de groep internationale deskundigen had opgesteld. De kenners omschrijven de geweldige geur en smaak en noemen het citroendrankje uit Nieuwerkerk tenslotte ‘a marvellous example of its kind’.

Nóg beter dus dan vorig jaar. Hoe kan dat? ,,Het recept is exact hetzelfde gebleven, het enige variabele in onze limoncello zijn de citroenen’’, legt Hidde uit. ,,Net als met druiven is niet elke oogst hetzelfde. In de zomer zijn er bijvoorbeeld nauwelijks citroenen van goede kwaliteit te vinden. Wij produceren hier zoveel mogelijk omheen.’’

Het belangrijkste blijft echter het vakmanschap. Zo koopt Chiesanuova de citroenen alleen in bij de beste bio-boer van Rotterdam, keurt Hidde ze met de hand én schilt hij de gele citrusvruchten zelf. Liefde die je volgens Hidde én de jury terug proeft in Chiesanuova.

Meer informatie: www.cnlimoncello.nl

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.