Zuidplas-Sport: Dure nederlaag voor VV Nieuwerkerk bij CION

De kansenverhouding was zaterdag 4 mei zeker in evenwicht, maar de Nieuwerkerkers waren ook een aantal keer niet bij de les en dat werd door de Vlaardingse kampioenkandidaat meedogenloos afgestraft. Bovendien voorkwam de  assistent-scheidsrechter van CION na rust een zuivere gelijkmaker, terwijl zijn ploeg twee minuten later aan de andere kant de 3-1 wist binnen te schieten. Toch moet Nieuwerkerk ook de hand in eigen boezem steken, want het spel was vandaag niet voldoende om de fouten recht te zetten en een beter resultaat uit deze wedstrijd te slepen.

Geen blessures, maar wel sterkhouder Stefan van Diest vanwege schorsing aan de kant. Bart Meeske verving hem. Verder hield trainer Michel van Noort het vertrouwen in het team dat VFC twee weken geleden op de knieën kreeg.

Nieuwerkerk begon niet goed aan de wedstrijd en gaf het initiatief meteen in handen van de thuisploeg. In de 4e minuut kwamen de Vlaardingers al op voorsprong. Een lange hoge pass werd niet goed verdedigd. De kopbal van Vince van Dongen hierna op doelman Kevin de Geus was net tekort. Die kwam hierdoor te laat en werkte zijn tegenstander tegen het gras. De terecht toegekende strafschop door scheidsrechter Ed Toonen vloog even later via de paal hard en laag binnen. Nieuwerkerk schrok wel wakker en het antwoord volgde niet zo lang erna. In de 14e minuut lanceerde Rowendey Schoop met een prima pass de op rechts diepgaande Philippe den Hartog. De snelle buitenspeler (hij werd vooral voor rust te weinig gezocht) liet zijn tegenstander zijn hielen zien en schoot vervolgens diagonaal hard raak. Even later een ware kopie van de gelijkmaker, maar het vlammende schot van Philippe den Hartog ging nu rakelings voorlangs. Nieuwerkerk bleef dreigend, want in de 21e minuut kopte Shane van den Engel een lange voorzet van Stefan van der Vlegel achter de Vlaardingse doelman, maar dit doelpunt kreeg terecht vanwege buitenspel geen doorgang. In de fase daarna werd de thuisploeg een paar keer gevaarlijk, maar Nieuwerkerk leek nu beter bij de les. Tot op slag van rust, toen de bal knullig aan CION werd ingeleverd en de thuisploeg dank je wel zei en opnieuw op voorsprong kwam.

Met dezelfde ploegen werd na rust de wedstrijd door scheidsrechter Ed Toonen weer in gang gezet. Nieuwerkerk had in de 50e minuut een prima aanval. Opnieuw was Philippe den Hartog er actief bij betrokken en zag zijn voorzet door Xander Laanen maar half worden gecontroleerd. De bal kwam daardoor in bezit van Rowendey Schoop die alsnog binnen volleyde. Het onterechte vlagsignaal hierop van de assistent-scheidsrechter werd door scheidsrechter Ed Toonen overgenomen en de 2-1 voorsprong voor de thuisploeg bleef staan. Nauwelijks twee minuten later sloeg CION zelf toe na te slap verdedigen van Nieuwerkerk en de Vlaardingers verruimden de marge naar 3-1. Getergd door de ontstane situatie, toonde Nieuwerkerk nu wat meer agressie in de duels, maar ondanks een veldoverwicht, wist het niet echt door de hechte defensie van CION heen te slaan. Het kreeg wel kansen, maar de scherpte ontbrak daarbij op de juiste momenten. Het liep bijna in de 72e minuut tegen een vierde treffer aan, maar dat zou gezien het spelverloop wel erg geflatteerd zijn geweest. Invaller Rens Blok was in de 81ste minuut dichtbij, maar zijn schot sprong via de lat weer terug en kwam voor de voeten van Kevin Kamerbeek. De andere flankverdediger schoot de rebound echter naast. Het leek het laatste echte wapenfeit van de brigade van trainer Michel van Noort.

Voor Nieuwerkerk wordt het met de week spannender. Het bezet weliswaar ondanks dit verlies nog altijd de veilige plaats, maar de concurrentie in de onderste regionen is alleen maar verder toegenomen en er wacht een vijftal ploegen, inclusief Nieuwerkerk, de komende drie weken een spannende ontknoping.

Opstelling: Kevin de Geus – Kevin Kamerbeek – Kas Hoenderop –  Menno Homan – Vince van Dongen (79. Rens Blok) – Shane van den Engel (61. Maurice Treffers) – Bart Meeske (79. Jayson Vermeulen) – Stefan van der Vlegel – Xander Laanen – Philippe den Hartog – Rowendey Schoop (79. Jens Goosens) .

Verslag: Paul van Leeuwen