Regen van afgelopen week zorgt voor vissterfte Nieuwerkerkse sloten

In diverse sloten in Nieuwerkerk aan den IJssel worden deze dagen veel dode vissen aangetroffen. Verder happen vissen momenteel letterlijk naar adem. Zuurstofgebrek na ´riooloverstorten´ is waarschijnlijk de oorzaak.

De oorzaak van de vissterfte zijn waarschijnlijk de pittige buien van de afgelopen week. Dat water loopt onder meer in de riolen. Als een rioolstelsel de enorme hoeveelheid water niet aan kan, heeft dit stelsel een veiligheidsklep. Het te veel aan ongezuiverd rioolwater wordt dan geloosd in het oppervlaktewater. Dit noemt men een overstort. Zou een overstort er niet zijn, dan zou het tot de nok gevulde riool terugstromen naar de huizen. Keerzijde is helaas dat een overstort leidt tot vervuiling in het water.

Zuurstof

De vervuiling van het slootwater heeft vaak een enorme daling van het zuurstofgehalte tot gevolg. Het gevolg is dat vissen letterlijk naar adem happen aan de oppervlakte. Vooral de grote vissen, die meer zuurstof nodig hebben, snakken naar lucht. Soms blijven vissen in een soort schijndood aan de oppervlakte liggen. In die toestand zetten ze zichzelf op een passieve stand, zodat ze zo min mogelijk zuurstof nodig hebben. Later zwemmen ze toch weer verder. Niet elke vis die stilligt, is dus dood. Maar velen hebben het helaas niet overleefd.

Vuil

Een tweede oorzaak van vervuiling van het slootwater is de afspoeling van vuil, stof en rubber vanaf de oevers en de straat. Wekenlang heeft zich dat vuil verzameld. Met de buien van dinsdag en donderdag spoelde dat in één keer in de sloten. Ook dat droeg bij aan een zuurstofgebrek voor de vissen.

Wat wordt er gedaan

Het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard laat weten dat zij samen met de gemeente ervoor zorgen dat dode vissen uit het water worden gehaald. ¨Bij kleinere aantallen gebeurt dit door medewerkers van de dierenambulance. Bij grotere aantallen halen beroepsvissers dode vissen weg¨ laat het hoogheemraadschap weten.

 Ziet u ergens vissen drijven? Meld dit dan via 010 4537200 of bij de gemeente.

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.