Zuidplas-Sport: Nieuwerkerk krijgt te weinig tegen Sparta in enerverend duel

Beide ploegen maakten zaterdag 29 april er een spannende en enerverende wedstrijd van met de thuisploeg als gelukkige winnaar, want Nieuwerkerk speelde een uitstekende wedstrijd en was voetballend veelal de betere ploeg. Sparta beschikt echter met Jordi de Zwart over een spits die het verschil kan maken en dat bewees hij met name in het begin van de wedstrijd toen hij Nieuwerkerk eigenhandig op een 2-0 achterstand zette. Nieuwerkerk kwam knap terug, maar boog in de absolute slotfase alsnog het hoofd via een overigens door scheidsrechter Jesse Verduijn terecht toegekende strafschop.  Opnieuw was Jordi de Zwart de “plaaggeest”.

Buiten Rick Kramer (bovenbeen blessure) kende trainer Ron Luijten geen personele problemen. Maurice Treffers keerde terug centraal achterin en voorin behield Marijn Langhorst na zijn veelbelovend optreden van vorige week zijn basisplaats. De jonge aanvaller stelde wederom niet teleur en was bovendien voor de derde keer trefzeker.

Vanaf de aftrap was duidelijk dat Sparta de geslaagde tactiek van de vorige wedstrijd  wilde kopiëren. Inzakken en de lange bal op de beide spitsen zien te krijgen. Nieuwerkerk was gewaarschuwd, maar het tuinde in het eerste kwartier tot tweemaal toe in deze speelwijze. De eerste bal die doelman Kevin de Geus aanraakte was in de 5e minuut, maar dat was wel achter hem in het net. Jordi de Zwart kreeg teveel ruimte in de aanname en schoot vervolgens knap raak. Nieuwerkerk was de ploeg die aanviel en Sparta hield veel mensen achter de bal. In de 14e minuut bracht een uitval van Sparta opnieuw succes. Maurice Treffers verdedigde in de ogen van scheidsrechter Verduijn te agressief op zijn directe tegenstander (andersom liet de leidsman regelmatig juist wel doorgaan) en gaf een vrije trap aan Sparta. Ook deze tweede kans schoot Jordi de Zwart knap buiten bereik van doelman Kevin de Geus binnen. Nieuwerkerk zat niet bij de pakken neer en zette Sparta steeds meer onder druk. Het spel speelde zich veelal op één helft af, waardoor de ruimtes erg klein waren. In de 22e minuut schoot Stefan van der Vlegel uit een vloeiende aanval op doel, maar de Sparta doelman redde ten koste van een hoekschop. Nieuwerkerk bleef druk zetten, maar moest wel steeds alert zijn bij balverlies dat een lange bal niet nogmaals fataal werd. Het verdedigde nu scherper. In de 26e minuut kwam het verdiend terug in de wedstrijd. Een mooie combinatie via Stefan van der Vlegel en Rowendey Schoop kwam bij Marijn Langhorst die niet aarzelde en met een halve volley in de verre hoek zijn ploeg op 2-1 zette. Nieuwerkerk bleef de aanval zoeken en kreeg op slag van rust een dot van een kans op de gelijkmaker. Rechter verdediger Bart Meeske werd prima vrijgespeeld, maar zijn schot verdween echter naast het doel.

Na rust was Nieuwerkerk in de beginfase wat slordig, maar pakte de draad van de eerste helft vervolgens snel weer op. Sparta kwam er nauwelijks uit, maar hield Nieuwerkerk lang van scoren af. Met een aanvallende wissel in de 64e minuut (Remco Langerveld voor Shane van den Engel), probeerde trainer Ron Luijten nog meer druk te zetten met zijn ploeg. Jammer genoeg kon Stefan van der Vlegel in de 64e minuut vanwege een blessure niet verder, maar uitgerekend zijn vervanger Tijani Tjin–Asjoe was in de 76e minuut succesvol na een lepe hakbal van Rowendey Schoop. Met Rens Herweijer voor Marijn Langhorst dacht Nieuwerkerk nu voor de winst te gaan, maar Sparta gooide zijn defensieve speelwijze overboord en zette nu druk naar voren. Het was aan doelman Kevin de Geus op dat moment te danken dat Nieuwerkerk niet opnieuw op achterstand kwam, maar zelf bleek het moeilijker in staat de wedstrijd daarna opnieuw naar zich toe te trekken. Sparta was in de slotfase gevaarlijker en in de 88e minuut viel de 3-2 alsnog. Over de toegekende strafschop voor trekken aan de arm was weinig discussie en Jordi de Zwart was opnieuw scherprechter. In de blessuretijd drong Nieuwerkerk nog één keer aan, maar Maurice Treffers kwam een teenlengte tekort uit een hoekschop van Philippe den Hartog die goed met het hoofd werd verlengd door Menno Homan. Seconden later mocht Sparta opgelucht ademhalen, want een gelijkspel was absoluut een minimale beloning geweest voor het getoonde spel van Nieuwerkerk.

Opstelling: Kevin de Geus – Bart Meeske – Maurice Treffers – Menno Homan – Rens Blok – Shane van den Engel (64. Remco Langerveld) – Stefan van Diest – Stefan van der Vlegel (72. Tijani Tjin-Asjoe) – Philippe den Hartog – Rowendey Schoop – Marijn Langhorst (79. Rens Herweijer).

Verslag Paul van Leeuwen

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.