Dubbele award voor Nieuwerkerkse likeuren

Limoncellomaker bij internationale verkiezing ook bekroond voor nieuwe creatie Arancello

Nieuwerkerk aan den IJssel/Londen – De Nederlandse limoncellomaker Chiesanuova uit Nieuwerkerk aan den IJssel heeft bij de International Wine & Spirit Competition in Londen op maandag 27 maart twee grote prijzen in de wacht gesleept. Zowel de al meermaals bekroonde en bejubelde Limoncello als de nieuwe creatie Arancello kreeg van de vakjury een bronzen award. ,,Op een toneel met deelnemers uit heel de wereld een prachtige erkenning. Geweldig om daar tussen te staan’’, zegt eigenaar en oprichter Hidde de Groen (44).

Bij de jaarlijkse International Wine & Spirit Competition sturen honderden drankmakers uit liefst 90 landen hun producten in naar een panel van internationale deskundigen. Dat
proeft en ruikt heel nauwkeurig om te bepalen welke creaties tot de allerbeste inzendingen behoren. Voor dit selecte gezelschap zijn daarna drie prijzen te verdelen: brons, zilver en goud. De winnaars daarvan zijn maandag bekendgemaakt. Na de eerdere succesvolle deelnames met zijn Limoncello -brons in 2021, goud in 2022- deed eigenaar Hidde de Groen van
Chiesanuova uit het Nederlandse dorpje Nieuwerkerk aan den IJssel dit jaar voor het eerst mee met twee dranken. Behalve de Limoncello legde hij ook zijn nieuwe creatie Arancello voor aan de strenge keurmeesters. Een likeur waarbij de citroenen zijn vervangen door sinaasappels. Hidde: ,,Het principe van de likeur is hetzelfde, alleen worden de citroenen vervangen voor sinaasappelen. Het recept bevat iets minder suiker, omdat sinaasappelen dit van nature al meer in zich hebben.’’

Proef
Een subtiele keuze die volgens de jury dus leidt tot een klein meesterwerkje. Want wat blijkt? Beide dranken behoren volgens de gerenommeerde en onafhankelijke vakjury blijkens de bronzen medaille tot de wereldwijde top drie. ,,Geweldig toch’’, zegt Hidde. ,,Chiesanuova mag weer op dit toneel staan en dan ook nog eens met onze gloednieuwe Arancello. Simpelweg fantastisch.”

De variant op de inmiddels vermaarde Limoncello ontstond vorig jaar. ,,Wij hebben als proef een vijfhonderd flessen gemaakt, verdeeld over twee partijen. Na de eerste batch kregen wij verzoeken van slijterijen en andere afnemers of we hiermee door wilden gaan. Klanten waren namelijk erg positief. Zodoende was ook de tweede partij na een paar mailtjes en appjes binnen een half uur uitverkocht. Dat gaf ons voldoende vertrouwen om ook met de Arancello een kansje te wagen op het prestigieuze IWSC.” De eerste deelname is dus goed voor brons. Net als de Limoncello in 2021, die in 2022 volgens de jury met een gouden onderscheiding tot de allerbeste behoorde van de wereld. Dit jaar kreeg die citroenlikeur weer een bronzen award.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.