Hollandse IJsselkering gesloten, extra waterpompen recreatieschap Hitland

De Hollandse IJsselkering is voor het eerst dit stormseizoen gesloten. Rijkswaterstaat doet dit om het achterliggend gebied te beschermen tegen het hoge water.

Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil in de Hollandse IJssel net boven de 2 meter NAP zal uitkomen. De kering blijft dan dicht tot zij halverwege de nacht (bij laag water) weer opengaat.

Rijkswaterstaat sluit de schuiven in de Hollandsche IJsselkering bij een waterstandsverwachting van 2,25 m boven NAP. De torens zijn dan rood verlicht, zoals vandaag, zodat mensen in de omgeving weten dat er sprake is van hoogwater. Meestal is het voldoende om 1 schuif neer te laten. Alleen bij noodweer gaan beide schuiven naar beneden, om zo de Hollandsche IJssel geheel af te sluiten.

De Hollandsche IJsselkering is bij hoogwater en stormvloeden ‘de grendel van Holland’. De kering sluit als het water naar verwachting boven de 2 m NAP uitkomt. Dit zorgt ervoor dat de kering altijd gesloten is bij waterstanden van 2.25 m boven NAP bij Krimpen aan den IJssel.

De Hollandsche IJsselkering beschermt het zuiden van Rotterdam tot en met Gouda tegen overstromingen. Ook beschermt de kering het dichtbevolkte en laagst gelegen deel van Nederland, 6,76 m onder NAP in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Gemalen draaien volop door hevige regenval

Het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard heeft bij het recreatieschap Hitland op de grens van Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel dit weekend vier extra pompen geplaatst om meer water af te voeren. Alle regen die nu valt, wordt door de bodem niet meer opgenomen en voert men op deze manier zo snel mogelijk af om wateroverlast te voorkomen. In de Krimpenerwaard stijgt het water in de sloten en komt op sommige plaatsen over de weg heen.

foto: Hoogheemraadschap

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl

Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

One Thought to “Hollandse IJsselkering gesloten, extra waterpompen recreatieschap Hitland”

  1. De goede naam is Hollandsche IJsselkering, met sch…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.