Gemeente Zuidplas is verrast door opvang van 42 vluchtelingen in het Van der Valkhotel Nieuwerkerk aan den IJssel door het COA

Sinds 18 juli jongstleden verblijft een groep van nu 42 vluchtelingen uit verschillende landen in het Van der Valkhotel te Nieuwerkerk aan den IJssel. 

De gemeente kwam hierachter doordat een aantal van deze vluchtelingen zich woensdagmiddag 17 augustus meldden bij de publieksbalie van de gemeente. De vluchtelingen zijn tijdelijk – naar verwachting tot eind augustus – door het COA in het hotel geplaatst onder begeleiding van beveiligers. De gemeente is hierover niet geïnformeerd. Locoburgemeester Jan Willem Schuurman, de gemeentesecretaris en een aantal medewerkers van het Team Bevolkingszorg hebben een bezoek gebracht aan de groep vluchtelingen, nadat zij dit bericht vernamen. 

Het COA heeft verzuimd deze opvang van vluchtelingen aan de gemeente kenbaar te maken en heeft daar vandaag excuses voor aangeboden. Daarnaast bleek bij bezoek aan de groep dat niet in alle basisbehoeften was voorzien. De gemeente heeft besloten om per direct te voorzien in de acute basisbehoeften zoals een gezondheidscheck, schone kleding en speelgoed voor de kinderen. 

Inmiddels is er meer informatie uitgewisseld over de groep met het COA. Het COA heeft beloofd om per direct actie te gaan ondernemen om de situatie op te nemen. 

Locoburgemeester Jan Willem Schuurman: “Het was goed om een bezoek te brengen aan deze groep vluchtelingen. Bij de opvang van vluchtelingen vinden wij het als gemeente in ieder geval belangrijk dat er adequate zorg is voor hen en dat er open en transparant wordt gecommuniceerd naar inwoners. Helaas constateer ik dat het op die punten is misgegaan. Hierover hebben we vandaag ook zeer duidelijke gesprekken gevoerd met het COA. Het moge duidelijk zijn dat zij verder verantwoordelijk zijn voor de zorg voor deze mensen en het bieden van een passend vervolg van hun procedure.”

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.