Vondsten & Verhalen à la Kunst & Kitsch bij Steenovens Klein Hitland

In het kader van het lopende archeologieproject van Steenovens Klein Hitland wordt zaterdag 11 juni de publieksdag archeologie georganiseerd, die vorig jaar vanwege covid-19 niet kon doorgaan. De bedoeling is om voorwerpen en verhalen boven tafel te krijgen uit de regio waar ijsselsteen werd gebakken. Mensen met voorwerpen, verhalen of foto’s en mensen die daarin geïnteresseerd zijn, zijn welkom in de sfeervolle turfschuur waar het evenement plaatsvindt. Deze schuur wordt binnenkort ingericht als bezoekerscentrum.

’Regelmatig horen we van mensen dat ze thuis oude foto’s of voorwerpen hebben die afkomstig zijn van deze steenplaatsen’, vertelt Marie José Schrage, bestuurslid van de organiserende ANBI-stichting. ‘Deze spullen met bijbehorende verhalen zijn voor ons erg waardevol, want die geven ons inzicht in het verleden. Ze hoeven niet per sé te maken te hebben met de steenindustrie, want ook persoonlijke voorwerpen van de vroegere bewoners van de steenplaatsen vertellen een verhaal. We hopen daarom dat veel mensen zich melden met hun spullen of oude foto’s. Als het mag zullen we de verhalen opschrijven en de voorwerpen fotograferen voor ons archief, zodat we het later kunnen gebruiken voor tentoonstellingen in ons nieuwe bezoekerscentrum’, aldus Schrage. ‘Iedereen is van harte welkom, maar vooral de mensen die herinneringen willen delen of spullen of foto’s wil laten zien aan andere belangstellenden.’

Kunst & Kitsch

‘Om er een leuke happening van te maken, gieten we Vondsten & Verhalen in het vat van het bekende programma Kunst & Kitsch,’ legt Schrage uit. ‘Belangstellenden die geen spullen inbrengen zijn ook bij ons van harte welkom als publiek.’

De door de wol geverfde antiquair Peter Sluisman uit Krimpenerwaard start met een lezing over antiek en vertelt over de ingebrachte gereedschappen, huisraad, wellicht schilderijen, munten of oude papieren. 

Sluisman: ‘Ik kan goed inschatten hoe oud een voorwerp is, waar vandaan het afkomstig is of waarvoor het gebruikt is. Eerlijk gezegd denk ik niet dat er voorwerpen van waarde boven water zullen komen, maar het blijft altijd spannend, want je hoopt er wel op. Het meest boeiend zijn de verhalen achter de voorwerpen, waar het ons om te doen is.’ 

Ook Paul in het Veld, lid van de Stichting Archeologie Krimpenerwaard, is aanwezig. Hij kan iets vertellen over voorwerpen die in de grond zijn gevonden. ‘Aan de hand van munten, tolpenningen, potscherven en bouwmaterialen kunnen we dateren in welke periode er activiteiten plaatsvonden.’  Wie iets in de polders rond de steenplaatsen heeft gevonden, is dus ook van harte welkom.

Gevonden voorwerpen

Enkele nazaten van de familie Mijnlieff die eeuwenlang de scepter zwaaide op de steenplaatsen, heeft aangekondigd dat ze acte de présence wil geven. Eén van hen laat vier geschilderde portretjes zien die nog in de familie zijn uit de 19e eeuw. 

Door tips van nazaten van de steenbakkers en werknemers is een deel van de inboedel  uit de villa van de eigenaars getraceerd. Na sluiting van de fabriek in 1964 kwam dit in handen van een bekend restaurant waar ze nog steeds in gebruik zijn. Peter Sluisman heeft er foto’s van en zal er een en ander over vertellen. Ook kwam boven water dat er een complete woning bij de Bonk aan de Rotte in Zevenhuizen gebouwd is van de gele ijsselsteentjes die werden gemijnd uit de restanten van de steenovens in de tijd dat Recreatiecentrum Hitland er eigenaar was.

Steenovens zijn hot! 

De belangstelling in de turfschuur op 21 mei bij de presentatie over de historie door Rob Stolk, laat zien dat er steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in de verdwenen baksteenindustrie langs de Hollandsche IJssel. Deze speelde 500 jaar lang een belangrijke rol in de ontwikkeling van Holland.

Aanmelden en info

Mensen met vragen of die iets te melden hebben, maar niet in de gelegenheid zijn te komen, kunnen contact opnemen via het secretariaat van stichting Steenovens Klein Hitland: m.j.schrage@planet.nl.

De toegang is gratis. Plaats van handeling: linker turfschuur Klein Hitland, Nieuwerkerk aan den IJssel. Aanvang lezing 11.00 uur, aanvang Vondsten & Verhalen 12.00 uur. De inloop is vanaf 10.30 uur. Aanmelden voor bezoekers of mensen met voorwerpen kan via www.steenplaatsen.nl/aanmelden.

foto: Groenendijk Nieuwerkerk aan den IJssel, Klein-Hitland. Achter het trapje de oude turfschuur, waar de bijeenkomst plaatsvindt. Aan de Hollandsche IJssel staat de verdwenen villa van steenfabrikant Mijnlieff en arbeiderswoninginkjes. SAMH.nl, foto C. de Graaff 

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.