Nationale Kunstweek in Zuidplas start met presentatie schilderijen Birgitta Sundström Jansdotter

De Nationale Kunstweek 2019 is in Zuidplas officieel gestart met een presentatie van twee schilderijen van cultuurprijswinnaar 2017 Birgitta Sundström Jansdotter.

De beeldend kunstenaar uit Nieuwerkerk aan den IJssel heeft bij de uitreiking in 2017 beloofd dat zij voor het nieuwe gemeentehuis een schilderij wilde maken. Zij heeft nu een serie van twee werken geschilderd voor de multifunctionele ruimte (o.a. trouwzaal) in het nieuwe zeer duurzame gemeentehuis. Vanaf nu is tijdens werkdagen haar werk te zien voor alle inwoners uit Zuidplas en belangstellenden.

Schilderij compleet

Bij de opening van het nieuwe gemeentehuis door staatssecretaris Tamara van Ark was één schilderij al te zien, het tweede doek is nu ook af. “Een mooi moment om de nationale Kunstweek mee af te trappen”, vertelt cultuurwethouder Jan Verbeek. “Op deze manier krijgt de cultuurprijs die onze gemeente jaarlijks uitreikt aan een persoon die cultuur uit Zuidplas verder brengt, waarde en betekenis. Tijdens deze week wordt ook de Cultuurprijs Gemeente Zuidplas 2019 uitgereikt. Cultuur verbindt”.

Watertuin in de kunst

Sinds juli heeft Zuidplas een nieuwe gebiedsprofilering, waarin het water een onderscheidend element is. Ook in het nieuwe gemeentehuis wil Zuidplas de verbinding maken met water en het polderlandschap. In het interieur zijn die kleuren en elementen terug te zien. Birgitta Sundström Jansdotter heeft in haar werken ook deze elementen toegepast. Opvallend op de twee ronde doeken is de waterlijn en het leven op, in en langs het water. Kenmerkende gebouwen die aan de horizon in Zuidplas zijn te zien, heeft Sundström geschilderd, zoals de KVT Toren, de hervormde kerk in Zevenhuizen. In haar persoonlijke en duidelijk onderscheidende schilderstijl die zich kenmerkt door sterke contrasten, wisselende perspectieven waardoor surrealistisch, en een sterk vrouwbeeld zijn de twee ronde doeken ‘echte Sundströms’. De bewoners op haar doeken voelen zich thuis en zijn als een vis in het water.

Ambassadeur Zuidplas

Wethouder Daan de Haas verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het zeer duurzame gemeentehuis:
“Wij zien ons gemeentehuis, evenals onze dorpen, de molens, de Rotte en de Hollandse IJssel, de steenovens, de recreatiegebieden, waterberging, het laagste punt als ‘beelden’ in de Watertuin van de Zuidelijke Randstad. We zijn er trots op dat in een van de duurzaamste gemeentehuizen van Nederland nu permanent werk van een internationaal kunstenaar én een inwoner uit Zuidplas is te zien. Dit is een voorbeeld van een kansrijke verbinding tussen kunst en ambassadeurschap.”

Bezichtiging

Inwoners uit Zuidplas en bezoekers kunnen de werken van Birgitta Sundström Jansdotter tijdens kantoortijden bezichtigen, tenzij de ruimte is gereserveerd voor vergaderingen of een huwelijk. Bij de receptiebalie is achtergrondinformatie beschikbaar.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.