Zuidplas-Sport: Nieuwerkerk ziet Berkel in slotfase langszij komen

Tegen de verhouding kwam zaterdag 2 maart Berkel in de slotfase uit een spaarzame aanval alsnog langszij en greep hiermee een kostbaar punt op sportpark Dorrestein. Nieuwerkerk mocht het zichzelf aanrekenen, want de thuisploeg verzilverde slechts twee van de kansen die het ondanks de defensief opererende Berkelse ploeg voldoende kreeg om de overwinning naar zich toe te trekken.

Buiten Maurice Treffers (speelminuten 2e elftal), Philippe den Hartog (blessure) en de langer uitgeschakelde Jayson Vermeulen, stond trainer Michel van Noort voor het eerst dit seizoen voor keuzes. Zo hield hij in eerste instantie Bart Meeske en Marijn Langhorst op de bank, Ayrton Verlaan verving Philippe den Hartog. Voor de rest bleef de basiself van vorige week intact.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Michael Lindhout werd duidelijk dat Berkel naar Nieuwerkerk was gekomen om niet te verliezen, want de aanvallende aspiraties vanmiddag waren op één hand te tellen. Dat de ploeg daarin tenslotte slaagde, was mede de dit kalenderjaar zo sterke verdediging van Nieuwerkerk aan te rekenen. Al in de tweede minuut stelde Stefan van Diest met een enorme pegel van zo’n 30 meter de doelman van Berkel op de proef, maar meer dan een hoekschop leverde dit niet op. In de 12e minuut kwam Nieuwerkerk op voorsprong. Rens Blok vond op links de diepgaande Shane van den Engel en diens strakke voorzet was een dankbare prooi voor Rowendey Schoop die daarmee de 1-0 op het scorebord bracht. Enkele minuten later stond onverwacht de gelijkmaker op het bord, Menno Homan en doelman Kevin de Geus begrepen elkaar niet helemaal en Berkel pakte het cadeautje gretig uit. Daarna speelde Nieuwerkerk stroever en vloeide het initiatief van het eerste kwartier wat weg. Pas in de laatste tien minuten voor de rust kwamen de echte kansen weer terug. Eerst mikte Tygo Letwory na een solo net langs de verkeerde kant van de paal. Vervolgens stuitte Rowendey Schoop op de doelman. Datzelfde deed ook in de absolute slotfase Ayrton Verlaan nog een keer.

Na rust gooide trainer Michel van Noort zijn ploeg om en zette in principe een soortgelijk systeem als Berkel er tegenover, met meer diepgang aan de zijkanten en het neutraliseren van de lange bal van achteruit dat Berkel graag hanteerde. Kevin Kamerbeek en Rowendey Schoop (blessure) bleven in de kleedkamer achter. Vince van Dongen en Bart Meeske waren de vervangers. In de 58e minuut noteerde Berkel de eerste echte kans in de wedstrijd vanaf de rechterkant, maar de inzet ging voorlangs. Voor de rest was het Nieuwerkerk dat voor dreiging zorgde. In de 64e minuut kwam het dan ook verdiend opnieuw op voorsprong. Rens Blok leverde vanaf de rechterkant een prima voorzet af en vond voorbij de tweede paal Stefan van der Vlegel, die vervolgens niet aarzelde en snoeihard raak schoot. Daarna verzuimde Nieuwerkerk verder afstand te nemen en hield het Berkel in de wedstrijd. Met een drievoudige wissel probeerde trainer Michel van Noort de wedstrijd uit te spelen. De ingevallen Tijani Tjin- Asjoe leek in de 84e minuut de strijd te gaan beslissen na een bekeken kopbal van Stefan van Diest, maar de aanvaller schoot vrij voor de doelman naast. Drie minuten later viel de treffer wel aan de andere kant. Uit een hoekschop frommelde Berkel de bal over de doellijn en kreeg het waar het gezien het spelverloop nauwelijks recht op had. Nieuwerkerk zette in de blessuretijd nog wel aan, maar Berkel verdedigde de 2-2 met de nodige overtredingen en met succes.

Ondanks het voor Nieuwerkerk teleurstellende resultaat, is de ploeg op de ranglijst wel naar de zevende plaats geklommen en dat terwijl het in de winterstop de rode lantaarn nog in handen had.

Opstelling: Kevin de Geus – Kevin Kamerbeek (46. Vince van Dongen)  – Kas Hoenderop – Menno Homan – Rens Blok (76. Marijn Langhorst – Shane van den Engel (76. Xander Laanen)  – Stefan van Diest – Stefan van der Vlegel – Ayrton Verlaan (76. Tijani Tjin-Asjoe)  – Rowendey Schoop (46. Bart Meeske) – Tygo Letwory

Verslag: Paul van Leeuwen