Kerstbomen inzameling loopt terug

In diverse wijken in Zuidplas werden de afgelopen dagen al flink wat kerstbomen verzameld en woensdagmiddag 3 januari kon men de bomen brengen naar de de speciale inleverlocaties in de gemeente Zuidplas. 

Bomen op de aanhangwagen, achter op de fiets, slepend met een touw of op de skelter. De jeugd had het er ondanks de regen en wind maar druk mee. Medewerkers van de gemeente Zuidplas stonden op diverse punten binnen de gemeente klaar om de bomen in ontvangst te nemen. Per ingeleverde boom werd door de gemeente Zuidplas vijftig cent betaald en dat kon voor de kids een leuk zakcentje opleveren. In totaal betaalde de gemeente 1332 euro uit, goed voor 2665 bomen.

Steeds minder bomen

Duidelijk is dat er een forse terugloop is in het aantal opgehaalde bomen, ruim 1500 minder dan twee jaar terug. De oorzaak hiervan is onbekend, wellicht is het enthousiasme onder de jeugd afgenomen. Een andere oorzaak zou de afname zijn van de verzamel locaties zoals die op de Goudmos, Deze locatie , welke voor de jeugd in de wijk makkelijk te bereiken was zorgde ieder jaar voor een record opbrengst.

Compost

De gemeente zorgt ervoor dat de kerstbomen bij het groenafval terecht komen, zodat er compost van gemaakt wordt. Voorgaande jaren werden alle ‘gezonde’ kerstbomen mét kluit niet versnipperd, maar geplant achter de begraafplaats aan de Middelweg in Moordrecht of aan de achterzijde van begraafplaats Essehof in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit jaar geeft de gemeente Zuidplas dit stokje over aan Zorgboerdeij De Bovenstee en kunnen daar de kerstbomen met kluit ingeleverd worden.

De gemeente Zuidplas stopt met deze actie, omdat het lastig bleek veel deelnemers het jaar erna een gezonde kerstboom terug te kunnen geven. Van de ruim 100 kerstbomen die het afgelopen jaar zijn geplant, zijn er ongeveer nog 30 kerstbomen over. Veel kerstbomen overleefden het niet doordat zij met kerstversiering binnen hebben gestaan en daarna in de zachte winter, de hete zomer en het warme najaar geen ideale omstandigheden hadden om te kunnen overleven. 

De deelnemers van Zorgboerderij De Bovenstee, die de afgelopen jaren het kerstbomenbos met veel plezier verzorgd hebben, gaan wel door met het kerstbomenbos op hun eigen terrein aan de Provincialeweg 5 in Moordrecht.

Foto: Jolanda Bakker

Foto: Jolanda Bakker

Lees ook:

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.