Zuidplas maakt plaats voor 300 vluchtelingen

De gemeente Zuidplas maakt bekend dat er in Nieuwerkerk aan den IJssel een regionale vluchtelingen opvanglocatie zal komen aan de Zuidplasweg. Het is de bedoeling dat er op deze plek de komende tien jaar maximaal 300 vluchtelingen kunnen worden opgevangen. De gemeente Zuidplas laat weten de komende weken/maanden aanvullend onderzoek uit te voeren en geeft aan direct omwonenden te zullen betrekken bij de plannen.

De mogelijk toekomstige opvanglocatie (ROL) betreft een tussenstation dat tijdelijk onderdak biedt aan statushouders en kansrijke asielzoekers voor een periode van maximaal 10 jaar.

De statushouders – zij die al een verblijfsvergunning hebben – verblijven in deze opvang tot zij een huis in de regio krijgen toegewezen. De kansrijke asielzoekers – zij die nog in afwachting zijn van hun vergunning – zitten hier tijdelijk tot zij een verblijfsvergunning krijgen en toegewezen worden aan een gemeente.  In Zuidplas heeft de ROL plaats voor 250 – 300 personen. Daarnaast geeft de gemeente aan dat deze locaties belangrijk zijn om kansrijke asielzoekers te laten wonen om Ter Apel en de asielzoekerscentra (AZC’s) te ontlasten. 

gemeente Zuidplas:

¨Zodra deze mensen een woning krijgen, zullen deze ook weer vertrekken uit de ROL. Dan is er dus weer plaats voor nieuwe mensen. De samenstelling van de bewoners zal dus ook veranderen met de tijd¨.

Zuidplas laat weten eerst te hebben gezocht naar een meest geschikte locatie binnen de gemeente. ¨De ervaring leert namelijk dat in zo een verkennende fase de bekendmaking van mogelijke locaties veel vragen oproept van omwonenden, die wij nog onvoldoende kunnen beantwoorden. Dit geeft veel onnodige onrust¨

¨Na zorgvuldig onderzoek bleek de Spoorzone de meest geschikte locatie te zijn. Deze locatie stond al op de lijst om strategisch aangekocht te worden door de gemeente. Nu de koop rond is, hebben wij de mogelijk realisatie van een ROL gecommuniceerd en omwonenden en belangstellenden uitgenodigd voor informatieavonden. Tijdens deze avonden geven wij meer uitleg en gaan wij verder in op vragen. Verder richten we een klankbordgroep op met omwonenden. Zij krijgen dan de mogelijkheid met ons mee te denken over de inrichting van de locatie¨.

Informatieavonden

Op 11 december 2023 is een inloopavond over de (mogelijke) komst van een Regionale Opvang Locatie in Zuidplas. Deze informatie avond is alléén bedoeld voor direct omwonenden. Als direct omwonende kunt u zich aanmelden via: www.maakzuidplas.n

Op donderdag 14 december is er een openbare inloopavond in het Comenius College over de (mogelijke) komst van een Regionale Opvang Locatie in Zuidplas. Omdat de ruimte in het Comenius College beperkt is, vraagt men om u van te voren aan te melden via www.maakzuidplas.nl

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.