Rode Kruis Hollands Midden start nieuwe hulpverlening in samenwerking met Regionale Ambulancevoorziening

Het Rode Kruis heeft een team van deskundige vrijwilligers dat altijd klaarstaat om in actie te komen in het geval van rampen en incidenten. Dit zogenoemde Noodhulpteam neemt in Hollands Midden vanaf 1 december een extra taak op zich: de ondersteuning van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV). Dat betekent dat het Rode Kruis bij grote drukte bijspringt voor de ambulancedienst.

Onder bepaalde omstandigheden kan het aantal vragen naar een ambulance sterk toenemen. In december 2022 bijvoorbeeld, tijdens een periode van koud weer en ijzel. Door glijpartijen en schaatsongelukken reden ambulances toen af en aan. De RAV besloot hierop ondersteuning te vragen aan het Rode Kruis. 

Zorgvuldigheid

Vanuit deze incidentele samenwerking ontstond het idee om dit type hulpverlening meer vorm te geven. Het Rode Kruis en de RAV dachten na over een plan voor intensievere samenwerking, waarbij alle oog was voor veiligheid, de juridische aspecten en een goede aanvullende opleiding voor de Rode Kruis-vrijwilligers. Vanaf 1 december 2023 staan alle seinen in Hollands Midden op groen. 

Continue samenspraak

Wanneer het Rode Kruis naar een patiënt rijdt, wordt de aanvraag voor een ambulance niet geannuleerd. Deze blijft in de wachtrij voor de ambulancedienst staan. Maar door de inzet van het Rode Kruis, is een eerdere screening van de patiënt mogelijk. Het Rode Kruis-team staat in continu contact met een zorgprofessional van de meldkamer en ambulancedienst. Samen kunnen ze, na controle van het slachtoffer, tot een afweging komen.Wanneer alleen eerste hulp ter plaatse nodig is, kan de Rode Kruis-vrijwilliger deze verlenen. Ook wanneer de patiënt fysiek in staat is om zittend vervoerd te worden naar het ziekenhuis of een huisartsenpost, kan het Rode Kruis dit doen. In dat geval zal de aanvraag van de ambulance geannuleerd worden. Is er sprake van ernstiger letsel of ziekte, zal het Rode Kruis-team bij de patiënt blijven tot de komst van de ambulance. Ook hierbij krijgen ze voortdurend advies en instructies van de zorgprofessional op de meldkamer. 

Ook nu al op vijf locaties

De hulpverlening is in handen van leden van het Rode Kruis Noodhulpteam. Dit team staat ook nu al 24/7 klaar om in actie te komen bij onverwachte rampen en incidenten. Zo staan noodhulpteams paraat op alle vijf locaties van district Hollands Midden, in Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Gouda, Katwijk en Leiden. Wanneer de RAV overbelast is, kunnen zij vanuit deze locaties aanrijden naar de melding.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.