Zuidplas-Sport: Nieuwerkerk pas in de slotfase langs Hillegersberg

Het was voor de thuisploeg zaterdag 22 april een wedstrijd met twee gezichten. Voor rust heer en meester met twee goals en na rust was de ploeg van trainer Ron Luijten lange tijd het spoor bijster, maar herstelde het zich precies op tijd en finishte dankzij twee treffers van Rowendey Schoop alsnog met 4-2. Smaakmaker voor de pauze was met twee treffers jeugdspeler Marijn Langhorst. Hij liet bovendien zien dat hij naast scoren ook over een goed spelinzicht beschikt.

Het was enigszins improviseren vandaag voor trainer Ron Luijten. Geen Maurice Treffers (nog altijd in het buitenland, maar de volgende wedstrijd weer beschikbaar). Stefan van Diest was ziek. Rick Kramer moest in de warming-up met een blessure afhaken en good old Remco Langerveld was wel weer fit, maar kon slechts als invaller in de slotfase worden ingezet. Rens Herweijer had zijn basisplaats na vorige week verloren.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Ed Toonen (hij had na rust zijn handen vol aan dit duel), nam Nieuwerkerk het initiatief en zette de bezoekers vast op eigen helft. Het had in de 4e minuut al succes toen Marijn Langhorst en niet voor het laatst deze middag van zich liet spreken. Een vloeiende combinatie kwam via Rowendey Schoop en aanvoerder Stefan van der Vlegel bij de jonge aanvaller. Hij behield overzicht en liet doelman Marco Smits van Hillegersberg met een strakke schuiver volledig kansloos. De bezoekers deden pas na een half uur spelen aanvallend voor de eerste keer echt van zich spreken. De vrije trap werd een prooi voor doelman Kevin de Geus die na zijn schorsing de plaats tussen de palen weer had overgenomen van de vorige week nog uitblinkende Roy Spierings. Nauwelijks een minuut later viel de tweede treffer van Nieuwerkerk. Opnieuw was het Marijn Langhorst die goed anticipeerde op een combinatie tussen Philippe den Hartog en Stefan van der Vlegel en beheerst binnenschoot. In de 36e minuut moest Nieuwerkerk noodgedwongen wisselen. Jesse Asowata kon niet verder en Kas Hoenderop nam zijn positie centraal achterin over. Nieuwerkerk kreeg in de fase tot aan de rust nog wel kansen, maar het vizier stond bij Stefan van der Vlegel en Philippe den Hartog niet op scherp.

Na rust met twee ongewijzigde ploegen kwam Hillegersberg het beste uit de kleedkamer, ofschoon de vroege tegentreffer voortkwam uit slordigheid aan Nieuwerkerkse zijde toen Kas Hoenderop verzuimde op te ruimen en de ruimte voor een voorzet liet die vervolgens simpel werd afgerond. Hillegersberg rook meer en Nieuwerkerk viel flink terug en gaf de bezoekers de gelegenheid zich in de wedstrijd terug te knokken. In de 62e minuut trokken de Rotterdammers de stand gelijk en dat was in die fase zeker niet onverdiend. Nieuwerkerk schrok wakker en probeerde meteen de bakens te verzetten. Wel met opnieuw een aanpassing, want nu kon Bart Meeske niet verder en Rens Herweijer maakte alsnog zijn opwachting. De ingevallen middenvelder kwam in de 67e minuut net tekort bij een slimme steekbal van Marijn Langhorst en zag zijn doelpoging van de doellijn worden gehaald. In de 78e minuut greep trainer Ron Luijten in en paste een driedubbele aanvallende wissel toe. Bilal Ouahabi, Marijn Langhorst en Shane van den Engel verlieten het veld. Jens Goosens, Tijani Tjin–Asjoe en Remco Langerveld kwamen voor hen in de plaats. Het werd nu meer eenrichtingsverkeer met direct een dot van een kans voor Tijani Tjin-Asjoe die vrij voor het doel hard en hoog over schoot. Hillegersberg kwam nauwelijks nog onder de druk vandaan en toen Menno Homan in de 85e minuut met een lange bal de diep sprintende Stefan van der Vlegel weg stuurde, werd de aanvoerder binnen het beruchte strafschopgebied aangetikt. Scheidsrechter Ed Toonen was onverbiddelijk en wees naar de stip. Rowendey Schoop voltrok het vonnis en zette zijn ploeg opnieuw op voorsprong. Hillegersberg wilde zich niet gewonnen geven en probeerde opnieuw langszij te komen. De ruimte die het daarbij weggaf werd door Nieuwerkerk dankbaar gebruikt. Rens Herweijer stuurde Philippe den Hartog weg en de rappe aanvaller creëerde daarmee voldoende ruimte voor zichzelf en vond vervolgens met een prima voorzet de vrijstaande Rowendey Schoop. Hij schoot alle verdere hoop voor de bezoekers snoeihard schot aan diggelen.

Met deze zege en puntenverlies van koploper Sparta bij Alexandria is de volgende wedstrijd tussen Sparta en Nieuwerkerk zeer interessant voor de koppositie. Drie punten is nu de afstand, maar Spirit (geen fout bij SVS) kan met twee punten minder dan Sparta nu weleens de lachende derde gaan worden.

Opstelling: Kevin de Geus – Bart Meeske (67. Rens Herweijer) – Jesse Asowata (46. Kas Hoenderop) – Menno Homan – Rens Blok – Shane van den Engel (78. Remco Langerveld) – Bilal Ouahabi (78. Tijani Tjin-Asjoe) – Stefan van der Vlegel – Philippe den Hartog – Rowendey Schoop – Marijn Langhorst (78. Jens Goosens)

Verslag: Paul van Leeuwen

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.