Hoogheemraadschap lanceert programma 750-jarig bestaan

Dijkgraaf Toon van der Klugt en jeugdbestuurder Shifra Loman onthulden op 12 januari de feestelijke cijfers 750 op gemaal Schilthuis in Rotterdam die zijn gemaakt om het jubileum van het hoogheemraadschap zichtbaar te maken. 

Op 14 mei 2023 bestaat het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 750 jaar. Een prachtige mijlpaal die het hoogheemraadschap met alle bewoners, en vooral jongeren in deze regio, het hele jaar door viert met allerlei activiteiten. De aftrap van dit programma vond vandaag plaats bij gemaal Schilthuis aan het Oostplein in Rotterdam.

750 jaar is volgens dijkgraaf Van der Klugt een verjaardag om trots op te zijn: “Door de verstrekkende gevolgen van klimaatverandering hebben we als hoogheemraadschap meer dan ooit de taak deze regio bewoonbaar en leefbaar te houden. Dat doen we door te blijven zorgen voor schoon en voldoende water en droge voeten. We willen zichtbaar zijn en mensen meenemen in het werk dat we daarvoor doen en wat bewoners zelf kunnen doen om hier goed te kunnen blijven wonen, werken en recreëren. We kunnen dat niet alleen. Om dit dichtbevolkte gebied klimaatbestendiger te maken, werken we succesvol samen met andere overheden en organisaties, en vooral steeds meer met burgers en bedrijven.”

Interactieve kaart en herkenningspunten
Tijdens het jubileumjaar is er aandacht voor verleden, heden en vooral de toekomst. Het programma met activiteiten laat zien welke rol het hoogheemraadschap vervult. Het belang en de noodzaak van goed waterbeheer in dit deel van Nederland worden onder de aandacht gebracht. Verder plaatst het hoogheemraadschap het hele jaar door verhalen over zijn locaties, gemalen en markante plekken. Zo staat er bij het gemaal Schilthuis een informatiebord dat verwijst naar een interactieve kaart op de website. Hier staan alle activiteiten vermeld. Op al die plekken komen ook herkenningspunten in het landschap.

Jongeren bewust maken van kwetsbaar gebied
Het hoogheemraadschap wil vooral jongeren bewust maken van het kwetsbare, laaggelegen gebied waarin ze wonen en de gevolgen van klimaatverandering. Shifra Loman: “Als jeugdbestuurder doe ik mijn best om jongeren te betrekken bij het belangrijke werk van het waterschap. Wij zijn de toekomst. Binnen het activiteitenprogramma nemen jongeren een speciale plek in. Onder meer via een jongerenpanel dat meedenkt en feedback geeft. Ook trekken we als hoogheemraadschap op met hogescholen in de regio.

Videoserie
Om stil te staan bij het jubileumjaar, komt dit jaar een 13-delige videoserie online met onze dijkgraaf Toon van der Klugt: ‘Tijd met Toon’. In deze eerste video neemt de dijkgraaf de kijker mee naar 750 jaar geleden en staat hij stil bij het heden en vooral de toekomst. Elke maand verschijnt een nieuwe video en eind deze maand komt de volgende video al online. Hierin vertelt Toon over de strijd tegen het water en staat hij stil bij onder meer de Watersnoodramp van 70 jaar geleden.

Bekijk de eerste video hieronder:

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.