Noodfonds voor gestegen energielasten maatschappelijke instellingen in Zuidplas

De gemeente Zuidplas gaat maatregelen treffen om maatschappelijke instellingen te helpen met het betalen van de hoge energierekeningen. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) stelt voor aan de gemeenteraad om een noodfonds van 550.000 euro in te stellen. Wat voorkomen dient te worden is het tijdelijk, of definitief sluiten van de belangrijke maatschappelijke voorzieningen op het gebied van sport, cultuur, welzijn en zorg.

De inflatie is in september 2022 in vergelijking met een jaar eerder tot 14,5% gestegen. Dit komt onder meer door de gestegen energiekosten. Het college van B&W hoort van verschillende verenigingen dat ze door deze hoge kosten in de problemen komen. Wethouder Frans Klovert: “En dat willen we absoluut voorkomen. We zijn trots op onze maatschappelijke voorzieningen. Dit noodfonds gaat de clubs en verenigingen helpen, maar dat is niet het enige wat er gedaan moet worden.”

De maatschappelijke organisaties moeten namelijk zelf ook maatregelen nemen om de hogere energielasten (deels) op te vangen. Klovert: “We kunnen als overheid niet alleen deze problemen oplossen voor de maatschappelijke instellingen. Daarom vragen we hen zelf ook verantwoordelijkheid te nemen, door bijvoorbeeld te kijken waar ze op energie kunnen besparen. Gelukkig zijn veel organisaties daar al druk mee bezig.”

In totaal kunnen maatschappelijke instellingen die een subsidie krijgen van de gemeente maximaal 50% van de gestegen energiekosten terugkrijgen via dit noodfonds. Er is mede voor dit noodfonds gekozen omdat het goede mogelijkheden tot maatwerk biedt. Het noodfonds geldt vooralsnog voor de periode van 1 juli 2022 tot 1 januari 2023 en van 1 januari 2023 tot 1 april 2023.

De gemeenteraad gaat op 20 december 2022 in gesprek over het noodfonds.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.