Zuidplas-Sport: VV Nieuwerkerk verliest bekerwedstrijd van eersteklasser DSP met 3-2

Tweedeklasser vv Nieuwerkerk kwam zaterdag 10 september in de uitwedstrijd tegen het in de eerste klasse uitkomende DSO tot tweemaal toe op een voorsprong. Aansprekend en goed verzorgd combinatievoetbal lag daar aan ten grondslag. Toch moest aan het eind van de rit een 3-2 nederlaag op het wedstrijdformulier worden ingevuld. Met name de eerste 60 minuten van de wedstrijd deden de spelers van vv Nieuwerkerk zich te kort. Veel te kort zelfs.

“Contouren neerleggen en fit worden in aanloop naar de competitie waarin we vooral aanvallend voor de dag zullen komen,” herhaalde trainer Ron Luijten zijn missie nog maar eens in aanloop naar de wedstrijd tegen het sterke DSO. Prettig om te horen. Prettig om te zien dat dit óók in de bekerwedstrijd tegen DSO daadwerkelijk op het veld was terug te zien.

Vanaf de eerste minuut gaf vv Nieuwerkerk vol wedstrijdgas. Dat werd gecombineerd met verzorgd samenspel waarbij Remco Langerveld, voor het eerst in het basiselftal, al in de derde minuut van de wedstrijd de paal raakte. Dit, maar zeker ook de vloeiende aanval die daaraan voorafging, oogde als de juiste contouren. Kort daarop krulde aanvaller Shayron Curiel na weer een vlot lopende combinatie de bal lasergestuurd in de rechter kruising. DSO doelman Sven Wolsheimer moet de bal alleen hebben horen fluiten. 0-1: de vroege voorsprong in de wedstrijd was een feit.

Er brak hierna een fase in de wedstrijd aan waarin vv Nieuwerkerk het spel dicteerde en zich regelmatig dreigend in en rond de 16 meter van DSO bevond. De gelijkmaker door DSO middenvelder Timo Reinhardt kwam dan ook een beetje onverwachts en deed de veldverhouding  geweld aan. In de laatste vv Nieuwerkerk lijn werd nagelaten om fel vooruit te verdedigen en liet daardoor te veel bewegingsruimte open.

Ondanks deze tegentreffer was vv Nieuwerkerk niet van slag. Vroeg werd de opbouw van DSO verstoord en het Nieuwerkerks balbezit dat daarop volgde werd slim voetballend omgezet in kansrijke momenten. Kansrijke momenten waarvan er sommige zeker hadden moet worden omgezet in een voorsprong.

Een geoliede driehoeks combinatie tussen Stefan van Diest, Remco Langerveld en Shayron Curiel zette aanvoerder Stefan van der Vlegel in een “één-op-één situatie” met de DSO keeper. Laatstgenoemde kwam echter als overwinnaar uit deze kansrijke situatie.

De rekening van het niet belonen van eigen werk, zou vv Nieuwerkerk in de tweede helft van de wedstrijd  zwaar komen te vallen. Concluderend kon worden gesteld dat de Luijten brigade de eerste helft prima voor de dag was gekomen. Vlot en logisch combinatievoetbal. Verdedigend dik in orde. Het enige verwijt dat gemaakt kon worden, was het niet verhogen van de score.

vv Nieuwerkerk begon de tweede helft eigenlijk direct waarmee het de eerste helft mee was gestopt.  De aanval zoeken. Zo’n aanval via Phillipe den Hartog, in het veld gekomen voor Remco Langerveld, bracht Stefan van de Vlegel in de gelegenheid om de trekker over te halen. Zijn doelpoging eindigde echter aan de verkeerde kant van het doel.

In minuut 50 was het echter wel raak. Linkerverdediger Rens Herweijer zag zijn sterke optreden indirect beloond worden. Zijn schot op doel van 20 meter afstand was kiezelhard, maar op de route richting het doelnet veranderde vv Nieuwerkerk aanvaller Rowendey Schoop de bal dusdanig dat deze achter de aan de grond genagelde keeper Wolsheimer verdween. Een gelukkig tot stand gekomen doelpunt, maar wel eentje waarmee de spelopvatting van vv Nieuwerkerk werd beloond. De tweede voorsprong in deze wedstrijd en op dat moment ook een verdiende voorsprong.  Dat werd nog eens benadrukt toen centrale verdediger Menno Homan enkele tellen later een scherp aangesneden vrije trap van Rick Kramer inkopte, maar van de doellijn afgehaald zag worden door een DSO verdediger.

Hierop kantelde het wedstrijdbeeld. De lucht was uit de vv Nieuwerkerk ballon en DSO rook bloed. Het middenveld van de bezoekers werd overlopen mede veroorzaakt door het niet of het te trage omschakelen bij balverlies door de Nieuwerkerkse aanvallende linie.  De zogenoemde vuile meters werden niet meer gemaakt. De verdediging van vv Nieuwerkerk hield nog lang stand. Met een excellerende Menno Homan voorop, maar zeker ook door toedoen van doelverdediger Kevin de Geus. Twee katachtige reddingen van hem degradeerden twee zekere DSO doelpunten tot corners.

Een kwartier voor tijd gebeurde dan toch waar DSO in die fase van de wedstrijd recht op had. De gelijkmaker werd binnengeschoten. Dat vlak voor tijd ook nog de winnende treffer viel voor DSO was op basis van het laatste kwartier van de wedstrijd misschien terecht. Het eerste uur heeft vv Nieuwerkerk echter een prima teamprestatie geleverd en liet het zien welke weg voor ogen wordt gehouden en bewandeld gaat worden. Het neerleggen van de contouren gaat verder……..

Scheidsrechter Predrag Obradovic gaf in dit sportieve duel in totaal 6 gele kaarten waarvan er vijf werden getoond aan vv Nieuwerkerk spelers.