Nieuw in de Jeugdgezondheidszorg: het prenataal huisbezoek

De eerste 1000 dagen voor kinderen (waarvan een kwart in de zwangerschap valt) zijn enorm belangrijk voor de ontwikkeling. Daarom worden kwetsbare zwangeren in de gemeente Zuidplas vanaf 1 juli extra ondersteund. JGZ, het consultatiebureau voor kind en jeugd, komt langs en kijkt hoe het kan helpen. Dit heet het prenataal huisbezoek.

Prenataal betekent voor de geboorte. In die maanden voor de bevalling kan er tijdens het huisbezoek gepraat worden over allerlei zorgen en problemen; zoals financiële problemen, eenzaamheid of conflicten in relatie of familie. Het maakt niet uit of het een eerste zwangerschap is of dat er al kinderen in het gezin zijn. Wethouder Frans Klovert: “Wij willen alle kinderen in Zuidplas een goede start geven. En daarom is het belangrijk dat we al tijdens de zwangerschap de ouders kunnen ondersteunen, als ze dat willen. Het is fijn als je gemakkelijk over kleine en grote zorgen kan praten. Zodat ouders en het kindje de zwangerschap en de eerste jaren op een zo zorgeloos mogelijke manier beleven.

Aanmelden
De zwangere kan zich via de website van het CJG aanmelden voor het huisbezoek, of bellen naar het Klant Contact Centrum van de GGD. Als zelfstandig aanmelden voor de zwangere lastig is, dan kan de verwijzer daar natuurlijk bij ondersteunen. Iedereen die met zwangeren werkt, kan hen wijzen op het bestaan van prenataal huisbezoek. Bijvoorbeeld huisartsen, verloskundigen, budgetmaatjes en mensen van de kinderdagopvang.

Meer informatie staat op https://www.cjgzuidplas.nl/pagina/zwanger/voorbereiding- geboorte/huisbezoek-in-de-zwangerschap/881693

Hoe werkt het bezoek?
Na het maken van een afspraak komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek, of naar een plek waar de zwangere haar wil ontmoeten. Natuurlijk kunnen op verzoek van de zwangere ook andere personen bij het gesprek aanwezig zijn. In het gesprek kan de zwangere alle zorgen en vragen rustig bespreken aan de hand van de gezamenlijk Inventariseren Zorgbehoefte-methodiek (GIZ).

Samen denken de zwangere en de verpleegkundige na over mogelijke oplossingen en over welkepersonen of organisaties kunnen helpen. Dit komt in een ondersteuningsplan te staan. Er worden afspraken gemaakt hoe het ondersteuningsplan uitgevoerd gaat worden. Als de zwangere hierover niet zelf de regie gaat voeren, wordt gekeken wie dat dan wel gaat doen. De jeugdverpleegkundige zorgt voor terugkoppeling naar verwijzer en evaluatie.

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.