GFT-E scheiden bij appartementen en hoogbouw Zuidplas

In de gemeente Zuidplas kunnen binnenkort ook appartementen en hoogbouw het groente-, fruit, tuinafval en etensresten (GFT-E) scheiden.Op meer dan 120 locaties worden containers geplaatst waarin bewoners van deze woningen hun GFT-E kwijt kunnen.

Uit onderzoek blijkt dat circa 40% van het restafval in Zuidplas nog uit GFT-E bestaat. Op deze manier kan iedereen in Zuidplas bijdragen aan een duurzamere samenleving.De invoering vindt per dorp plaats. In Moerkapelle en Zevenhuizen zijn al veel containers geplaatst en rond de zomer zijn ook Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel afgerond.De bewoners ontvangen een brief met informatie over het gebruik van de container. Op dit moment zijn de containers nog vrij toegankelijk, later dit jaar zijn ze alleen nog met de afvalpas toegankelijk. Deze zijn alleen bestemd voor de gebruikers vanuit de hoogbouw en appartementen, niet voor de laagbouw die de beschikking hebben over een minicontainer voor GFT.

Dit is en blijft kosteloos maar door te werken met de afvalpas wordt voorkomen dat het GFT-E vervuild raakt door verkeerd aanbieden van ander soort afval. Dit is niet wenselijk vanwege de bestemming in de landbouw.De gemeente Zuidplas wil afval zoveel mogelijk een zinvolle bestemming geven. Dit kan door hergebruik of recycling. Het scheiden van GFT-E hoort hier ook bij. Er wordt biogas van gemaakt dat na bewerking in het aardgasnetwerk als vervanging van aardgas komt en het compost dat overblijft geeft voeding aan nieuwe gewassen in de landbouw.

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.