Container met overtollig huisraad noodopvang: ´Veel materiaal naar kringloopwinkels´ (update: reactie gemeente Zuidplas)

Verontwaardigde reacties op de Nieuwerkerkse ‘Klaag en klachten Facebook pagina´ naar aanleiding van een geplaatste foto naast de nieuwe opvanglocatie voor vluchtelingen in Nieuwerkerk aan den IJssel. In de container liggen vele huishoudelijke materialen welke eerder gedoneerd waren voor de Oekraïense vluchtelingenopvang aan de Beijerinkstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel. En dit schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat is te lezen.

Nadat er zaterdag 2 april tijdens de inzamelingsdag 480 donaties van particulieren en van een aantal bedrijven binnenkwamen bleek er veel ” overbodige ” spullen te zijn gebracht valt te lezen in een reactie van Marieke, een van de vrijwilligers van de noodopvang.

¨Er was gevraagd via de website de lijst te bekijken met de benodigde spullen, en hierop aan te vinken wat en hoeveel je hiervan kon schenken. Dit was juist om te voorkomen dat er een overvloed aan spullen kwam.  Hier is niet altijd gehoor aan gegeven en echt massaal veel ” overbodige ” spullen gebracht. Ook werd er duidelijk gevraagd om schone en niet kapotte spullen, is hier toch ontzettend veel van gebracht¨ schrijft Marieke in een reactie.

¨Er zijn meerdere keren bussen geweest van kringloopwinkels om de overgebleven spullen op te komen halen. Er zijn zelfs vrijwilligers geweest die zelf dingen hebben meegenomen om dit ergens anders onder te brengen. Ik kan je vertellen dat er echt 10x zo veel is gebracht dan waarom gevraagd werd. Je kan er op vertrouwen dat hier echt keuzes in gemaakt zijn die niet anders konden en dat er niet alleen aan de vluchtelingen is gedacht, maar er ook heel veel aan kringloopwinkels en andere organisaties is geschonken, maar soms moet er ook echt wel eens iets weggegooid worden…¨.

Nu de noodopvang klaar is zullen waarschijnlijk de eerste Oekraïense vluchtelingen vanaf woensdag 13 april worden opgevangen in het voormalige bankgebouw. Deze locatie  is de afgelopen maand is ingericht nadat het kabinet aan alle 25 veiligheidsregio´s in Nederland had gevraagd om 2000 opvangplekken te creëren  voor Oekraïners die vluchten vanwege de oorlog in hun land. In de opvang in Nieuwerkerk zullen waarschijnlijk zo’n 120 vluchtelingen komen.

Update: reactie gemeente Zuidplas:

Hallo allemaal,Wij werden door meerdere mensen gewezen op het onderstaande bericht. En vonden het belangrijk een reactie te geven. Met dank aan de beheerder die dit voor ons wil plaatsen.Wij begrijpen dat het weggooien van voornamelijk glaswerk afgelopen vrijdag bij de noodopvanglocatie bij een aantal omwonenden verontwaardiging heeft opgeleverd. Achteraf gezien hadden we dit inderdaad anders kunnen doen. Toch willen we e.e.a. toelichten. Na onze oproep om te doneren zijn wij werkelijk overstelpt met spullen. Echt ongelooflijk mooi om te zien hoe iedereen in Zuidplas een steentje bij wilde dragen door spullen te geven voor de inrichting. Echter het was zoveel dat wij ook een deel niet konden gebruiken. De afspraak was dat we het overschot bij de kringloop zouden brengen. Echter daar was geen ruimte voor het glaswerk. Wij hebben dat weer mee teruggenomen naar locatie en daar besloten het glaswerk weg te gooien omdat er op locatie geen plaats was om het op te slaan. Achteraf hadden we er ook voor kunnen kiezen de spullen tijdelijk op te slaan op een van de afhaalbrengstations en later te bekijken wat te doen met het glaswerk. Dit is niet gebeurd en is een leermoment voor ons.We willen ook nog iets zeggen over de suggestie dat alles nieuw is aangeschaft voor de noodopvang. Er zijn inderdaad spullen nieuw aangeschaft, zoals bedden, beddengoed, tafels en stoelen. Dit had een reden. De opdracht was om zo snel mogelijk de opvanglocatie gereed te hebben. Daarbij is de afweging gemaakt om de meest noodzakelijke zaken in bulk aan te schaffen. Het risico dat we onvoldoende middelen zouden hebben, was te groot. Als het gaat om witgoed, zoals wasmachines, vaatwasser en koeling, deze leasen we voor de periode dat de noodopvang noodzakelijk is. Maar het overgrote deel van wat er nu aan inrichting in de Oase staat is geschonken, ook nieuwe dingen zoals de hanglampen, de planten, speelgoed en noem maar op. We zijn daar heel dankbaar voor! Net zoals ook hier een “Shout Out” willen doen naar alle vrijwilligers die de afgelopen weken keihard met ons mee hebben gewerkt om het huis klaar te maken voor gebruik. Zonder hen was het onmogelijk geweest om zoiets moois neer te zetten. Nogmaals enorm bedankt voor jullie inzet!Met vriendelijke groet, de Gemeente Zuidplas.

foto: Klaag en klachtenpagina/ Rianne

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.