Feestelijke start bouw gas- en energieloze woningen Zelling

Op woensdag 3 november gaf wethouder De Haas van de gemeente Zuidplas tijdens een feestelijke bijeenkomst het startsein voor de bouw van Zelling: 58 woningen langs de Hollandsche IJssel ter hoogte van de Groenendijk in Nieuwerkerk aan den IJssel. Samen vormen zij straks de eerste gas- en energieloze wijk in de gemeente Zuidplas. Hiermee is de laatste stap gezet in de voltooiing van het grote project ‘Hollandsche IJssel, schoner, mooier’ (1996-2012), dat tot doel heeft de Hollandsche IJssel en omgeving kwalitatief te verbeteren. De oplevering van de woningen staat gepland voor het derde kwartaal van 2022.


Op uitnodiging van de projectontwikkelaar Synchroon sprak wethouder Daan de Haas de genodigden toe tijdens een feestelijke bijeenkomst nabij de bouwplaats. In de afgelopen jaren is hard gewerkt naar dit moment waarmee de start van de bouw is ingeluid. Zo werd in het verleden door Rijkswaterstaat,
provincie, waterschappen en gemeenten de grond langs de rivier gesaneerd en leefbaarder gemaakt. Ook werd de rivier gebaggerd en gesaneerd, en werden er zellingen opgeknapt of herontwikkeld. Daarnaast zijn er onder andere investeringen gedaan voor het realiseren van een damwand en oeverconstructies om de veiligheid van de woningen langs de oever te garanderen. Hierdoor kunnen de toekomstige bewoners zorgeloos wonen en genieten langs de Hollandsche IJssel.


Wethouder Daan de Haas: “We zijn er trots op dat er nu 58 woningen gerealiseerd worden op deze prachtige plek langs de Hollandsche IJssel, op loopafstand van het recreatiegebied Hitland. Het zijn mooie, duurzame woningen die een aanwinst zijn voor Zuidplas, de watertuin van de Zuidelijke randstad. In aanloop naar deze start bouw hebben alle betrokken partijen in de afgelopen jaren goed met elkaar samengewerkt en een hele mooie prestatie neergezet.”


Duurzame woningen in een natuurlijke omgeving
Er verrijzen straks 32 twee- en drielaagse splitlevelwoningen, 9 geschakelde panoramawoningen en 17 appartementen. De woningen volgen de licht gebogen lijn van de rivieroever en liggen nabij het recreatiegebied Hitland. Het zijn alle gas- en energieloze woningen in het middeldure en dure segment met vrij uitzicht over de Hollandsche IJssel. Wat ook uniek is, is dat langs deze rivier een openbaar toegankelijk uitkijkpunt wordt gebouwd en er een wandelpad en een publiek toegankelijk park wordt aangelegd. Daarmee levert het gehele project een bijdrage aan de kwaliteit van de omgeving.


Ontwikkeling Zelling
Het project Zelling is de laatste fase van het grote project ‘Hollandsche IJssel, schoner, mooier’ (1996- 2012). Dit project ging al voor het jaar 2000 van start met als doel de rivier en haar omgeving kwalitatief te verbeteren. De komende tijd wordt er volop gebouwd aan de 58 woningen aan de Hollandsche IJssel en naar verwachting worden zij in het derde kwartaal van 2022 opgeleverd.


Voor de ontwikkeling van Zelling is in de afgelopen jaren nauw samengewerkt door verschillende partijen, waaronder: Klunder Architecten, Houtman+Sander landschapsarchitectuur, Waalpartners, ATKB, Era Contour, Synchroon en de gemeente Zuidplas.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.