ChristenUnie/SGP vraagt aandacht voor positie arbeidsmigranten

De fractie van ChristenUnie/SGP heeft aandacht gevraagd voor de positie van ‘arbeidsmigranten’, anders gezegd, internationale medewerkers. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat er een fors tekort is aan goede huisvesting voor arbeidsmigranten. Tegelijkertijd blijkt ook dat de woon-en leefomstandigheden niet altijd even optimaal zijn. Reden genoeg voor raadslid Willem-Jan Verdoes om aan de bel te trekken bij het college van burgemeester en wethouders.


Willem-Jan Verdoes: “Arbeidsmigranten komen naar Nederland met economische motieven om bij te dragen aan onze economie en samenleving. Een menswaardige behandeling is dan zeker op z’n plaats.” Het valt de fractie van ChristenUnie/SGP op dat slechts 10% van de arbeidsmigranten in Zuidplas in het vizier zijn van de gemeente, anders gezegd, van vele arbeidsmigranten is niet bekend waar zij wonen en of zij staan ingeschreven in Nederland. Verdoes: “Dit is onwenselijk en moet worden tegengegaan. Want indien arbeidsmigranten niet in het vizier zijn bij de gemeente, kan dit maatschappelijke gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het zijn dat er weinig woonruimte gedeeld moet worden met meerdere personen en hebben zij slechte toegang tot zorg en andere sociale voorzieningen.”


Verder vraagt de fractie aandacht voor de aanbevelingen van het ‘Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten’ onder leiding van Emiel Roemer. Die aanbevelingen hebben betrekking op enerzijds de huisvesting, maar anderzijds ook op sociale aspecten. Zo moet er goede toegang zijn tot de zorg, moet integratie worden bevorderd, is inschrijving in het BRP (Basisregistratie personen) een vereiste en wordt de afhankelijkheidsrelatie van werk en wonen tegengegaan.


Raadslid Verdoes: “We moeten inzien dat we internationale medewerkers nodig hebben voor de economische ontwikkelingen in onze gemeente. Tegelijkertijd willen we een menswaardige behandeling van deze mensen. Goede huisvesting is de minimale vereiste hierin, maar ook de andere aanbevelingen van Roemer zijn verstandig. Laten we echt stappen zetten hierin en onze verantwoordelijkheid nemen.”

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.