Veiligheidsbus ingezet na onrust Dorrestein

Enkele bewoners van de appartementen boven het winkelcentrum Dorrestein in Nieuwerkerk aan den IJssel kregen vrijdagochtend 3 januari bezoek van burgemeester Weber. De burgervader kwam, tesamen met enkele medewerkers van de afdeling veiligheid van de gemeente Zuidplas met eigen ogen bekijken wat het resultaat is van de vernielingen rond de oud en nieuw viering rondom het winkelcentrum en om een luisterend oor te zijn voor bewoners die daarboven wonen.

Tijdens de jaarwisseling ontstonden er diverse ongeregeldheden, onder andere rond het winkelcentrum, wat resulteerde in schade aan gebouwen, straatmeubuliar en de kinderspeeltuin aan het Tinbergenpad. De opstandige sfeer die door de aanwezigheid van meerdere groepen rondom het winkelcentrum werd gecreeerd zorgde voor angst onder diverse bewoners.

Vele brievenbussen werden opgeblazen tijdens oudjaarsavond

En deze angst is niet nieuw, in 2016 voelde bewoners in de omgeving van het winkelcentrum zich geïntimideerd en bedreigd door overlast van jongeren.

De onrust en vernielingen tijdens de oud en nieuw viering heeft bij de fractie van de VVD Zuidplas geleid tot vragen. “Bij alle genoemde incidenten zou er geen handhaving en of politie te aanwezig geweest volgens inwoners van Dorrestein en omwonenden van Essepark. Er zou wel diverse malen zijn gebeld naar de politie”, aldus de VVD.
De fractie van de VVD Zuidplas  vraagt dan ook het college tot het beantwoorden betreft onder andere de inzet en verdeling van handhaving en politie en of er verhoogde aandacht was voor het winkelgebied aangezien Winkelcentrum Dorrestein en omgeving eerder het toneel zijn geweest van jongerenoverlast.

De politie surveilleert  inmiddels vaker in de wijk en staat er vanaf vrijdagavond de veiligheidsbus bij het winkelcentrum Dorrestein geparkeerd. Deze bus, die sinds eind december in gebruik is genomen door de gemeente Zuidplas, heeft als doel om op een toegankelijke manier met inwoners in contact te komen. Verder doet de gemeente een oproep aan alle inwoners om informatie over vandalisme en vernielingen door te geven aan de politie. Dit kan via 0900-8844, maar ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.  De eerste schattingen over de totale vuurwerkschade in de gemeente Zuidplas bedragen tussen de 5000 en 10.000 euro.

Eerder in het nieuws

One Thought to “Veiligheidsbus ingezet na onrust Dorrestein”

  1. Mw. P.C. de Vries-Kagchèl

    Bij het bericht over het overdragen van de veiligheidsbus heb ik het ook al gesteld: dit is een echte wassen neus maatregel. Symbool- politiek dat je met een busje dat af en toe even in een dorp komt te staan en waarin men even een praatje met een agent kan maken, de veiligheid van de inwoners van Zuidplas verbetert. Dat lijkt nog niet voor 1 % op het hebben van een politiebureau in een dorp, met een aantal uitrukauto’s op de P-plaats, zoals dat er altijd was in Nieuwerkerk. Het is echt schandelijk dat hogerhand van de politieregio, of de landelijke politie, ooit heeft kunnen besluiten dat een dorp met 24.000 inwoners, in een gemeente met ruim 40.000 inwoners, wel zonder politie kan. Dat het wel genoeg is als zo’n grote gemeente mee mag doen met een regionaal bureau dat op een km. of 10 afstand staat, in Waddinxveen, dat ook de gemeente en omstreken daar moet bedienen. En het gebouw in Nieuwerkerk dat politiebureau was, staat nog steeds leeg. Dat is helemaal zo frustrerend. De huisvestingskosten zijn er dus gewoon nog steeds, maar er wordt niets meer mee gedaan. Je reinste geldverspilling. Oh ja, er zit wel een paar uur per week een politiemedewerker in het gemeentekantoortje aan het Raadhuisplein. Laat ik die geweldige veiligheidsvoorziening voor onze burgerij vooral niet vergeten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.