Bewoners Dorrestein:”Het leek wel oorlog”

Nieuwerkerk likt zijn wonden na de vele diverse vernielingen in het dorp. Straatmeubilair, speeltoestellen, brievenbussen en verkeersborden zijn tijdens de jaarwisseling opzettelijk vernield door vuurwerk. Enkele bewoners in de wijk Dorrestein trillen nog na van de onrustige jaarwisseling. Burgemeester Han Weber sprak eerder nieuwjaarsdag op twitter dat hij het goed vond om te zien dat het aantal politiemeldingen daalde van 25 naar 9 en geen aanhoudingen zijn verricht, Bewoners vragen zich echter af waar de politie nou daadwerkelijk was ten tijden van de onrust en vernielingen en vinden dat de burgemeester een wel erg te rooskleurig beeld weergeeft.

“Het leek wel oorlog” verteld een bewoner van de Dorresteinflat, de flat boven het winkelcentrum. De 54 jarige bewoner ( die niet bij naam genoemd wil worden) wordt zichtbaar boos als hij leest op social media dat de jaarwisseling rustig is verlopen. “Hele groepen jongeren, soms met tientallen gelijk, trokken het gebied rondom het winkelcentrum in. Aan het begin van de avond moest het speeltuintje aan het Tinbergenpad het ontgelden. Met vuurwerk en brandbare stof werd er door meerdere jongeren een speelhuisje opzettelijk opgeblazen. Maar naast materiaal werden ook passanten het stuipen op het lijf gejaagd door groepen jongeren. Met vuurwerk werden deze bekogeld”.

“De politie was in geen velden of wegen te vinden terwijl hier beneden de brievenbussen compleet werden opgeblazen! verteld hij verder. “En dan spreekt de burgemeester dat er geen aanhoudingen zijn verricht!, ja vind je het gek, de politie is door diverse bewoners gebeld maar als die alleen maar langsrijden en verder niets doet tja…”.

En bij vernielingen rondom Dorrestein bleef het niet. De collega’s van Gouwe-ijsselnieuws meldden op hun site dat een vuurwerkbom behoorlijk wat schade heeft aangericht in de wachtruimte van het NS station, diverse ruiten zijn daar door de klap gebarsten.

Op meerder plekken is vuurwerkschade ontstaan

Ook prullenbakken en verkeersborden door de gehele gemeente waren het doelwit en hebben aanzienlijke schade opgelopen bleek in de loop van Nieuwjaarsdag. Wellicht was dat de reden van Burgemeester Weeber om later nog een tweet te plaatsen waarin hij schrijft: “Helaas afgelopen nacht toch nodige schade aan eigendommen van anderen en aan eigendommen (bushokjes, station). Weeber geeft daarbij aan dat dit ontoelaatbaar en voorbij kwajongensgedrag gaat. “We gaan ons best doen de daders te achterhalen en de schade te verhalen”. Weeber schrijft dat zo een landelijk vuurwerkverbod naderbij komt. De gemeente zal komende dagen met een eerste schatting komen betreft de schade over de gehele gemeente Zuidplas.

Voor de bewoners van de Dorresteinflat zit de schrik er goed in en vreest men nu al een klein beetje de volgende jaarwisseling.

Eerder in het nieuws

One Thought to “Bewoners Dorrestein:”Het leek wel oorlog””

  1. Mw. P.C. de Vries-Kagchèl

    Het was de hele dag al heel onrustig hier in Dorrestein. Zonder ook maar een minuut stilte tussendoor werd er al in de nacht voor oudejaarsdag en de hele oudejaarsdag en avond, al onophoudelijk geknald. En dan ontstond er op Facebook nota bene een discussie over vuurwerk waarin de overlast en schade ontzettend werd gebagatelliseerd. Het zou maar een paar dagen wat knallen zijn en een mooie traditie en zo mooi om naar te kijken ook voor kinderen, die er vanachter de ramen de hele dag van zouden genoten….
    Nou, van mij mag de anti-vuurwerklobby het winnen van de zgn. mooie traditie….
    Laat het maar lekker landelijk verboden worden en dan het verbod ook werkelijk laten handhaven met flinke boetes, door speciale potige vuurwerkteams van handhavers! Van die echte kleerkasten, die niet door de etterbakkies worden getreiterd of geïntimideerd. Zonde om hier politiemensen mee te belasten, zolang we er daar duizenden te weinig van hebben in het land. Die er nog zijn, werden ver van vele woonkernen vandaan geconcentreerd. De goed decentraal verspreide politieposten en bureaus werden opgeheven, waardoor er niet tijdig kan worden gereageerd op meldingen. Wat heb je aan welgeteld twee wijkagenten in een dorp van 24.000 inwoners, die ook nog niet eens de hele dag in dat dorp aanwezig zijn….. Hoe kan er iets worden gedaan met bijv. een heterdaad van een inbraak of vernieling in Nieuwerkerk of Moordrecht of Oud Verlaat, als de wagen met agenten eerst helemaal uit Waddinxveen moet komen? Dat is ALTIJD mosterd na de maaltijd. Daar helpt een veiligheidsbusje niet tegen hoor. Dat busje is pure symboolpolitiek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.