Nieuwerkerker test lokale oliebollen

Het Algemeen Dagblad is dit jaar gestopt met de jaarlijkse oliebollentest, maar Nieuwerkerker Mark van der Toorn en zijn vriendin wilden zelf de proef op de som nemen betreft de kwaliteit van de lokale oliebol dus bezochten zij de afgelopen dagen 10 lokale adressen in de regio waar oliebollen worden verkocht, 9 in de gemeente Zuidplas en 1 in Nesselande. Al eerder deed Mark een eigen lokale oliebollentest, dit was vier jaar geleden waarbij hij 4 kramen bezocht, dit jaar dus een groots lokaal onderzoek. De oliebollenbakkerij op het Raadhuisplein in Nieuwerkerk staat volgens de lijst van Mark op de eerste plaats

Mark geeft aan de test voor de lol te hebben gedaan en dat het niet de bedoeling is om mensen te beledigen of mensen voor te trekken. “Mensen moeten de kritiek als opbouwend beschouwen”.

De lokale top 10 ziet er als volgt uit:

1. De Oliebollenbakkerij 8,5 (meer vulling zou zeker een punt meer zijn geweest)

Gemiddeld gewicht; 103 gram 
Prijs ; 1 euro per stuk 
Suiker apart

Kleur/uiterlijk; Mooie kleur goede vorm, alle bollen het zelfde formaat
Geur; zoet en gist, aantrekkelijk
Verdere bevindingen ; Crispy buitenkant, iets wat weinig vulling (was 4 jaar geleden ook mijn bevinding) Veert goed terug, aangename smaak. Altijd constant in kwaliteit.

2 Vers Bakkerij Eshuis Moerkapelle 8 ( ooit een 9,5 gehaald in de AD Test, goede bol maar iets meer aandacht aan de korst en de vulling binnenin

Gemiddeld gewicht ; 92 gram 
Prijs ; 90 cent per stuk 
Keuze met of zonder suiker

Kleur/uiterlijk; enigszins donker van uiterlijk, krenten buiten de bol, ruwe buitenkant 
Geur; ruikt naar vers brood
Verdere bevindingen ; korst komt taai over maar kauwt prima weg. Smaakt naar brood, maar dat ervaar ik niet als vervelend. Veert lekker terug na een hap. Lekkere vulling die ik voldoende vind.

3. Bakkerij Ammerlaan 7 ( voor een extern gemaakte oliebol niet verkeerd, mag wat zoeter en wat meer vulling)

Gemiddeld gewicht ; 90 gram 
Prijs € 1 euro per stuk 
Suiker apart

Kleur/uiterlijk; Mooi bruin gekleurd, mooie knapperige buitenkant en niet te veel krenten/rozijnen. 
Geur; Niet heel zoet, mis wat spanning 
Verdere bevindingen ; Veert mooi terug na het nemen van een hap, loopt geen vet uit de bol, smaak is niet spannend maar wel oke, redelijke vulling mooi verdeeld.

4. Den Hoed Nieuwerkerk aan den IJssel 7- ( de locatie ademt alles wat een bakkerij moet zijn, lekker oud en knus, de vorm moet aan gewerkt worden en de taaie buitenkant kan wat krokanter. Vooral de grote rozijnen vielen in de smaak)

Gemiddeld gewicht; 75 gram 
Prijs ; 90 cent per stuk 
Altijd met suiker

Kleur/uiterlijk; lelijke vorm niet echt een bol, wel een goede kleur. 
Geur; Gist geur 
Verdere bevindingen ; luchtige “bol” met redelijke vulling, lekkere grote rozijnen. Veert mooi terug. Smaakt wel wat vlak. Buitenkant wat taai.

5. Bakkerij van Meeteren Moordrecht 6,5 ( knusse bakkerij op de dorpsstraat, de overheersende citrus geur en smaak moet je van houden maar de rest van de bol is prima, beetje fine tunen. )

Gemiddeld gewicht ; 100 gram 
Prijs ; 90 cent per stuk
Alle bollen zijn al voorzien van suiker

Kleur/uiterlijk; Veel krenten aan de buitenzijde, geen mooie vorm. Goede kleur. 
Geur; sinaasappel/citroen geur overheerst
Verdere bevindingen ; harde krokante buitenkant, niet vet en eet daardoor erg fijn. Erg weinig vulling
.

6. Oliebollenkraam Nesselande 6 (Ben beter gewend van deze kraam, waren druk met maken van beslag en vergaten de baktijd van de bollen vermoed ik. Normaal een volle punt meer maar de aandacht moet er altijd zijn.)

Gemiddeld gewicht; 85 gram 
Prijs ; 1 euro per stuk 
Suiker apart

Kleur/uiterlijk; Mooie kleur goede vorm maar veel afwijkende maten
Geur; Overheersende gist geur 
Verdere bevindingen ; Bol was warm, veert langzaam terug, redelijke vulling maar bevind zich vooral aan de buitenzijde. Iets wat verbrande smaak misschien te lang gebakken. 
Ben beter gewend van deze kraam.

7. Bakkerij Johan Moordrecht 6- ( nette bakkerij, wat aandacht aan de vulling en de krenten aan de buitenzijde en de baktijd van de bollen dan gaat de kwaliteit al behoorlijk omhoog)

Gemiddeld gewicht; 88 gram 
Prijs ; 90 cent per stuk 
Suiker apart

Kleur/uiterlijk; Brosse buitenkant, krenten wat verbrand
Geur; overheersende gist lucht 
Verdere bevindingen ; Mooie luchtige bol, buitenkant te taai, niet smakelijk, vervelende na smaak dit komt door de verbrande krenten.

8. Hornbach Nieuwerkerk ad IJssel 5,5 (net aan een voldoende, dit komt door het uiterlijk, de bol is niet echt in verhouding en mist vulling. Voordeel is dat hij wel warm was)

Gemiddeld gewicht; 87 gram 
Prijs ; 90 cent per stuk 
Suiker apart

Kleur/uiterlijk; Ziet er aantrekkelijk uit, goede kleur 
Geur; zoete lucht en misschien zelfs vanille 
Verdere bevindingen ; Bol is niet echt krokant, was wel warm. Heel veel krenten en nagenoeg geen rozijnen. Veert niet echt terug. Vlakke flauwe smaak die overgaat in een vieze smaak. Saaie bol, zijn ze misschien het zout vergeten ?

9. Bakkerij Klootwijk 5 ( de eerst onvoldoende, dit is alles behalve een aangename bol, voelt korrelig in de mond, smaak is niet fijn, taai, te compact, eet niet lekker, veel te bruin. Snap niet dat ze ooit 1e zijn geworden.)

Gemiddeld gewicht; 90 gram 
Prijs ; 95 cent per stuk 
Suiker apart

Kleur/uiterlijk; Heeeel donker, maar dit is elk jaar volgens mij 
Geur; flauwe geur niet uitnodigend 
Verdere bevindingen ; weinig vulling, vette rand die volgezogen is met vet, heel compact, kleffe hap, onaangename smaak.

10. Intratuin Zevenhuizen, 3,5 ( de leuk ogende kraam ziet er aantrekkelijk uit, de bollen lijken wel een soort van soezen en de met 4 en 6 rozijnen per bol is de vulling bijna geen vulling te noemen. Bollen zijn heel vet en kauwen niet lekker weg. Het is net een witte nat bolletje van een week oud. Erg jammer maar wie weet volgend jaar beter, want ook dan kom ik weer langs.)

Gemiddeld gewicht; 75 gram 
Prijs ; 1 euro per stuk 
Suiker apart

Kleur/uiterlijk; Iets wat bleek 
Geur; ruikt naar witte bolletjes 
Verdere bevindingen ; De eerst warme oliebol, maar daar is alles mee gezegd! Hij is VET, binnenkant is vol lucht en nagenoeg geen vulling, lijkt net kauwgom als je er op kauwt, klef en veert niet terug, compleet smaakloos.

Eerder in het nieuws

2 Thoughts to “Nieuwerkerker test lokale oliebollen”

  1. A.Markus-Grönefeld

    Snap niet dat de kraam op bij de Reigerhof 1 is geworden. De oliebollen zijn baggervet en de vulling is matig!!! Sorry hoor!

  2. Sandra

    Oliebollenkraam bij de Intratuin in Zevenhuizen is veel en veel beter dan omschreven. De oliebollen waren echt heerlijk! Begrijp echt niet hoe deze heerlijke oliebollen een 3,5 kan krijgen. Ze zijn minimaal een 9 waard! Wij wonen in Zoetermeer en zijn speciaal naar Zevenhuizen gegaan, omdat de oliebollen zo heerlijk zijn!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.