Levende Kerststal in Moordrecht stopt na 35 jaar

De levende kerststal in Moordrecht verdwijnt, meldt de lokale omroep Zuidplas op hun website. 70 Kerstdagen na de start stopt de Levende Kerststal. Het allereerste kindeke Jezus uit 1983, was de allerlaatste Jozef in 2017. De cirkel is rond.

 december 1983. In een tochtig, houten schuurtje onderaan de West Ringdijk in lag voor de eerste keer in Moordrecht een klein kindje symbool voor een geboorte die bijna 2 millennia daarvoor had plaatsgevonden in een plaatsje genaamd Bethlehem. De start van wat een jaarlijks terugkerende traditie in Moordrecht zou worden: de Levende Kerststal.

Door de jaren heen is er weinig aan het concept veranderd: een oud schuurtje, in de hoofdrol Jozef, Maria en een kindeke Jezus. Een of (vanaf 2012) twee ezels, een handvol schapen, zo nu en dan wat kippen. De ‘os’ heeft het volgehouden tot de Kerst van 2000 – de MKZ-crisis van destijds maakte helaas een einde aan het tweedaagse uitstapje van de leenkoeien. Alhoewel het onderkomen in de beginjaren nog wel wat door het dorp heen zwierf, in schuren die we mochten gebruiken van de eigenaren aan de West Ringdijk, Vierde Tochtweg en Oosteinde is de laatste 30 jaar een vast onderkomen gevonden achter de RK-kerk aan het Oosteinde. Een verlichte ster wijst jaarlijks de weg richting het stalletje. Net als het originele Kerstverhaal.

Verder geen toeters, geen bellen. Een succesvol concept, zo blijkt ieder jaar uit de opkomst: jaarlijks vinden zo rond de 600 tot 1000 bezoekers hun weg naar het Kerststalletje. Ook de organisatie achter de Levende Kerststal is door de jaren heen weinig veranderd. Ieder jaar stond een enthousiast team klaar om te helpen met het opbouwen en afbreken van de stal en voor het helpen verzorgen van de dieren. Het organisatieteam bestaat echter al jarenlang uit hetzelfde, kleine team van vrijwilligers. Zij stoppen er nu mee en er is vooralsnog helaas niemand om de organisatie aan over te dragen. Het gevolg is dat er een einde komt aan een lange en mooie traditie.

Uiteraard ziet de organisatie het voortbestaan van de Levende Kerststal het liefst geborgd in een nieuw, enthousiast team van vrijwilligers dat het stokje wil overnemen. Naast het nodige organisatietalent, is het van belang dat de nieuwe vrijwilligers goed bekend zijn met de jonge gezinnen op het dorp of de directe regio. Het vinden van 4 baby ‘s die een uurtje als kindeke Jezus willen doorbrengen, zorgt namelijk jaarlijks voor de grootste uitdaging.

(bron: OmroepZuidplas.nl)

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.