Zon, warmte en droogte

Het is warm, dat zal niemand ontgaan zijn. Deze lange periode van droogte en warmte, waarbij de nachttemperaturen rond de 20 graden zitten en overdag rond de 30 kan men spreken van een uitzonderlijke situatie.

En dat vergt aanpassingen ins ons dagelijks leven. In de Nieuwerkerkse winkelcentra is het een stuk rustiger, al heeft dat alleen met de warmte te maken, vele dorpsgenoten zijn op vakantie, Bij de supermarkten zoals in de Reigerhof vliegen de ijsjes de winkel uit en halen de winkeliers alles uit de kast om geen nee te hoeven verkopen. Speeltuin de IJsselkids aan de Kleinpolderlaan in Nieuwerkerk besloot de speeltuin in de middaguren gesloten te houden. Vrijwilligster  Henrike de Goede verteld aan JBN dat het voor zowel de vrijwilligers als voor de kinderen veels te warm is om in de veelal niet schaduwrijke speeltuin te vertoeven, Als proef opende de bekende speelplaats dinsdagavond 24 juli haar deuren zodat kinderen toch nog konden genieten. Erg druk was het niet maar wel succesvol genoeg om aanstaande donderdag 26 juli weer in de avonduren open te gaan.

Ook de markt komende vrijdag op het Raadhuisplein zal aangepast zijn . Met de voorspelde temperaturen van 34 graden  heeft bakkerij  ‘t Stoepje besloten niet op de markt te gaan staan. Het Polderbad draait topdagen en ook aan en in de Zeverhuizenplas is het bijzonder druk. Verder is de droogte ook steeds meer zichtbaar in het straatbeeld, verdroogde planten en bruin gedroogde grasstroken. de groenvoorziening van de gemeente Zuidplas heeft het er maar druk mee om de vele plantperken en bomen te voorzien van water.

Onze lokale weerman Leen de Koning verteld op zijn website:

De droogte wordt veroorzaakt door weinig regen in combinatie met warmte en veel zon waardoor het water dat er is sneller verdampt. Dit hangt samen met hogedrukgebieden boven zuidelijk Scandinavië. De huidige droogte is niet met klimaatverandering in verband te brengen. In de toekomst wordt de kans op droogte wel groter.

 

Inmiddels is in heel Nederland code oranje afgegeven voor de extreme hitte en is het hitteplan van kracht. Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen,  chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven. Medewerkers van onder andere thuiszorgorganisatie de Vierstroom en De Zellingen in Nieuwerkerk aan den IJssel attenderen met name ouderen op de risico’s die het warme weer met zich meebrengt.

 

Tijdens de reguliere zorgmomenten bij de cliënten thuis  stimuleren wij vooral ouderen om extra te drinken, ook zetten wij vaak extra glazen water voor de cliënt klaar.

 

het warme weer houdt volgens de voorspellingen nog een lange periode aan.

 

 

 

 

 

 

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.