IJsbaan in Hitland gereed: wachten op vorst !!!

Het houdt de gemoederen in Zuidplas en Capelle aan den IJssel vast al bezig: komt er dit jaar ijspret? Het mooiste zou het natuurlijk zijn als er in de winter van 2017/2018 weer een keer dicht bij huis in Hitland geschaatst kan worden. Langs de Hitlandselaan in Hitland-Noord ligt een 400 strekkende meter natuurijsbaan. En deze ijsbaan is sinds deze week klaar voor gebruik. Bij voldoende vorst kan er dus wellicht deze winter op de ijsbaan in Hitland worden geschaatst.

De ijsbaan in Hitland is medio december reeds onder water gezet. Voorafgaand zijn maaiwerkzaamheden uitgevoerd, zodat het gras een goede lengte heeft onder de ijsbaan. Op vrijdag 2 februari 2018 is de waterpomp uitgezet en in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 februari wordt de eerste vorst verwacht. Alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen zodat er bij voldoende vorst hopelijk geschaatst kan worden door schaatsliefhebbers.

Eerdere kritiek op ijsbaan
Veel mensen kijken elk jaar weer uit naar ijspret op de ijsbaan van Hitland. Sommigen hebben echter op voorhand al kritiek op de ijsbaan en steken dat ook niet onder stoelen of banken. Park Hitland geeft aan :de ijsbaan ziet er niet 100 procent strak en gelikt uit, maar vraagt zich af of alle kritiek terecht is.

de pomp van de ijsbaan

Natuur en bodemleven in beweging
De natuur en met name de natuur in een veenweidegebied zoals Park Hitland is constant in beweging. In een bos merk je daar niet zoveel van, maar bij een vormgegeven ijsbaan wel. De grond in de ijsbaan is nog meer in beweging dan de grond in een veenweidegebied normaliter al is. Door het jaren achtereen onder water zetten is de structuur van de grond veranderd en daardoor heeft de ijsbaan meer last van zettingverschijnselen dan andere gedeelten van Park Hitland. Als er ergens druk wordt uitgeoefend komt de grond op een andere plaats naar boven in een veenweidegebied en dat is bij de ijsbaan ook en misschien nog wel meer het geval. De grond in de ijsbaan aan de zijde van de ’s Gravenweg ligt bijvoorbeeld een stukje lager dan aan de zijde van de parkeerplaats. Hierdoor staat er aan de zijde van de ’s Gravenweg meer water in de ijsbaan en dat levert in combinatie met het bodemleven in Hitland lekkage op.

Overtollig water bij de honden prettuin
Mede doordat de ijsbaan vol is gezet met water, is er overtollig water ontstaan bij de honden prettuin. Een oorzaak hiervan is lekkage in de ringdijk rondom de ijsbaan en dat is zonder een zeer kostbare reparatie niet zo maar op te lossen. Een aantal jaren na de aanleg van de ijsbaan bleek al, dat het bodemleven in en rond de ijsbaan goed is. Mollen en muizen graven gangen door de plastic afdichting in de ringdijk. Door deze gaten sijpelt water weg en dat is de reden van de plassen naast de ijsbaan en de naast de ijsbaan gelegen hondenprettuin. Deze winter wordt gezocht naar een betaalbare oplossing om de kwaliteit van de omgeving van de ijsbaan en met name de kwaliteit van de honden prettuin te verbeteren.

 

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.