IJsselhage Nieuwerkerk gesloten ivm vogelgriep

In verband met landelijke uitbraak van de vogelgriep is kinderboerderij de IJsselhage in Nieuwerkerk aan den IJssel uit voorzorg gesloten.
De maatregelen zijn nodig om te kunnoen voldoen aan de aangescherpte richtlijnen om verspreiding van de vogelgriep te beperken. Via de facebookpagina van de kinderboerderij laten de medewerkers weten “even de tijd te nemen om te kijken hoe hier mee om kunnen gaan”.

Dinsdag werd al besloten dat het voeren van de dieren voorlopig verboden zou worden. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maakte maandag bekend dat er aanvullende maatregelen genomen moeten worden om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken. De aanvullende maatregelen worden uit voorzorg genomen nadat pluimveebedrijven in Hongarije, Duitsland en Oostenrijk besmet zijn geraakt met het vogelgriepvirus H5N8. De getroffen landen hebben maatregelen genomen, zoals het ruimen van de vogels en de instelling van een vervoersverbod. Uit analyse van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is gebleken dat er geen risicovolle transporten vanuit deze regio’s naar Nederland hebben plaatsgevonden.

De maatregelen zijn vervelend maar noodzakelijk, zegt viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC tegenover RTV Rijmond. Het virus kan volgens Kuiken veel problemen opleveren als vogels bij pluimveebedrijven ziek worden. Het type H5N8 is volgens de viroloog ‘heel ernstig’ voor onder meer kippen en kalkoenen. “Daar kan het aanleiding geven tot veel ziekte en sterfte.” Bij wilde vogelsoorten verschilt het beeld. Sommige soorten zijn gevoeliger dan anderen.
Muteren
Hoewel mensen nog niet zijn besmet met H5N8, roept de arts iedereen op voorzichtig te zijn. Virussen kunnen muteren waardoor mensen alsnog ziek kunnen worden. “Mocht je in aanraking komen met een zieke eend, dan is het belangrijk je handen goed te wassen.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.