Tropenrooster Thorbecke college ivm de hitte.

Dat het warm is zal niemand ontgaan zijn. Wel zuur voor de meeste scholieren dat juist deze week de scholen weer gestart zijn.

Het Thorbecke College in Nieuwerkerk aan den IJssel heeft dan ook het besluit genomen om voor morgen, vrijdag 26 augustus een zogenaamd tropenrooster te draaien. Dit ivm de hitte in het schoolgebouw. Dit betekent dat de leerlingen een 30 minuten rooster volgen en vanaf 13:30 uur geen les meer hebben. Vanaf maandag is het uit met de pret, er zal dan weer gewerkt worden volgens het reguliere rooster. Of andere scholen in Nieuwerkerk aan den IJssel ook morgen met een tropenrooster werken is niet bekend.


Wanneer krijgen scholen een tropenrooster
?
Het schoolbestuur kan zelf een tropenrooster instellen bij extreem warm zomerweer. Het minimum aantal lesuren per schooljaar moet de school wel halen (verplichte onderwijstijd).

Arbeidsomstandigheden onderwijs
In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) staat geen maximumtemperatuur waarbij nog gewerkt mag worden. Wel regelt de Arbowet dat een werkgever ervoor moet zorgen dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken. De temperatuur mag geen gevaar opleveren voor de gezondheid van de werknemers. Leraren en leerlingen gelden in zo’n geval als werknemers. Personeel en (ouders van) leerlingen kunnen een beroep doen op de Arbowet.

Maatregelen bij extreme warmte op school
Bij hoge temperaturen kan een school maatregelen nemen. Bijvoorbeeld een tropenrooster met kortere lesuren of lesdagen instellen. De school moet de ouders informeren over een tropenrooster. Hebben de ouders geen opvang voor hun kinderen? Dan moet de school een alternatief programma (opvang) aanbieden tijdens de uren waarop de lessen vervallen.

Andere maatregelen zijn:

zo kort mogelijk aaneengesloten werken;
pauzeren in koele ruimtes;
extra ventilatie;
veel drinken.
IJsvrij is niet toegestaan
Ook bij aanhoudende vorst kunnen scholen voor een aangepast lesrooster kiezen. Zij kunnen dan bijvoorbeeld met de leerlingen gaan schaatsen. In dat geval is de school verantwoordelijk voor de begeleiding van de leerlingen. De school mag geen ijsvrij geven. Dit kan namelijk leiden tot onverwachte opvangproblemen voor ouders.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.