Naar de stembus in Zuidplas, wat moet je weten en waar kan je stemmen?

Vandaag, woensdag 22 november is het zover en kunnen ook de inwoners in Zuidplas een stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Wij hebben nog een aantal handige tips op een rij gezet.

Stembureaus

De stembureaus zijn geopend van 07:30 uur tot 21:00 uur. Het advies is om naar het stembureau te gaan die op je stempas staat, maar je kunt ook op alle andere bureaus binnen de gemeente terecht. Een overzicht van de stembureaus vindt je hier; https://www.zuidplas.nl/stembureaus.

Vergeet je stempas en ID niet mee te nemen.

Op het stembureau lever je je stempas in. Ook laat je je identiteitsbewijs zien aan het stembureaulid. Als alles in orde is, krijg je een stembiljet en een rood potlood. Die neem je mee in het stemhokje. Je maakt het rondje rood voor de naam van de persoon op wie je wilt stemmen. Vouw het stembiljet zo op dat niemand je keuze kan zien. Hierna stop je het stembiljet in de stembus. Let op: Je identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn, dit kan zijn je paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of een vreemdelingendocument.

Volmacht

Ben je gemachtigd om voor iemand anders te stemmen, zorg dan dat de achterkant van die stempas goed is ingevuld en je een kopie van een ID meeneemt. Daarbij kun je alleen voor iemand anders stemmen op het moment dat je ook zelf gaat stemmen. Dus ben je zelf in de ochtend al wezen stemmen en wil je in de avond in opdracht van iemand anders een stem uitbrengen, dan kan dat dus niet meer.

Stemmen voor mensen met een visuele beperking

Het stembureau op het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel heeft extra hulpmiddelen voor kiezers die een visuele beperking hebben.

In dit stembureau zijn de volgende extra hulpmiddelen:

  • Een stemmal en geluidsbox in het stemhokje. De stemmal legt u op het stembiljet. Als u met uw vingers over de mal gaat voelt u de lijst. Via een geluidsbox met koptelefoon hoort u de partijen en kandidaten op de lijst. Door te voelen en te tellen, kunt u de kandidaat vinden op wie u wilt stemmen. Door de gaatjes in de mal kunt u het goede bolletje inkleuren op het stembiljet.
  • Waterbakken voor blindengeleidehonden.

De inhoud van de geluidsbox kunt u ter voorbereiding alvast beluisteren via www.youtube.com

Blanco stem

Wil je geen kandidaat kiezen, maar wel gebruikmaken van je stemrecht? Dan kun je een blanco stem uitbrengen. Je gaat dan wel naar het stembureau, maar kiest geen kandidaat. Je vult dus niets in op het stembiljet. Je blanco stem heeft alleen een symbolische betekenis en geen invloed op de zetelverdeling. Een blanco stem gaat naar geen enkele partij. Een blanco stem telt wel voor de opkomst van de verkiezing.

Stemfie

Een selfie maken in het stemhokje mag, deze wordt ook wel een ‘stemfie’ genoemd. Je moet dan wel het stemgeheim van andere kiezers respecteren en hen niet hinderen als zij hun stem uitbrengen.

Zwevende kiezer

Pas vier op de tien kiezers weet op welke partij ze willen stemmen. De kans is groot dat jij het ook nog niet weet; vul dan de stemwijzer of het kieskompas in. Dat kan wellicht helpen bij het maken van je keuze.

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.