Zuidplas herstart werkzaamheden Kleuterpad ondanks protest inwoners: resterende sfeerbepalende knotwilgen gaan om

Ondanks veel protest onder inwoners gaat de gemeente Zuidplas toch verder met de reconstructie van het Kleuterpad in Nieuwerkerk aan den IJssel. Eerder werden deze werkzaamheden stilgelegd na veel kritiek op de plannen. Nu de werkzaamheden toch worden hervat betekent dit dat de resterende sfeerbepalende knotwilgen aan het karakteristieke weggetje het veld moeten ruimen.

De start van de reconstructie begin juni, waarbij de gemeente als doel heeft het verbreden van het huidige fietspad, was omstreden en leidde tot veel discussie op de lokale sociale media. Volgens de gemeente staan de huidige wilgen te dicht op de beschoeiing en hebben deze schade aangericht aan deze beschoeiing.

 Zuidplas laat weten dat wanneer de beschoeiing op dezelfde locatie wordt vervangen zal deze in de toekomst wederom schade ondervinden door het groeiproces van de wilgen. ¨Daarom is het noodzakelijk de huidige Wilgen te verwijderen¨.

Tegenstanders zien de plannen echter totaal niet zitten is te lezen in de vele reacties onder de berichten op onze lokale Facebookgroep Je Bent Nieuwerkerker:

 Snap deze actie überhaupt niet alsof er geen noodzakelijker plekken in de openbare ruimte van Nieuwerkerk zijn die dringend onderhoud nodig hebben.

Dit fietspad is echt breed genoeg. Er is overigens aan beide zijden nog wel ruimte zonder dat de wilgen weg moeten. Maar als je een beslissing neemt van achter een bureau zonder ooit daar te zijn geweest dan gaat het fout. 

Meerdere mensen gesproken die verbaast bij het bord waarop de plannen te lezen zijn gesproken, wandelaars en fietsers, passeren is nooit een probleem en bomen onze zuurstof. Daarnaast een mooie plek voor de flora en fauna

Fietste er net nog langs. Zo zonde dit. En inderdaad. Deze wilgen staan alles behalve scheef! Lijkt wel of de gemeente van alle groen af wil.

De gemeente Zuidplas laat nu op de gemeentelijke internetpagina weten: ¨Tijdens de stop hebben enkele inwoners alternatieven aangedragen om de wilgen te kunnen behouden. Helaas bleek dat een alternatief plan niet haalbaar is. Het kappen van de wilgen en het aanplanten van nieuwe wilgen op grotere afstand van de beschoeiing is de meest geschikte optie. Er worden bomen met een dikkere omtrek geplant in plaats van staken¨.

De wortels van de bomen die ten noorden van het fietspad staan, hebben volgens de gemeente  in het verleden voor schade aan het fietspad gezorgd. Dit omdat de wortels het asfalt omhoog drukten. Om schade aan de bestaande boomwortels te voorkomen zal het nieuwe fietspad 15 centimeter hoger dan het bestaande fietspad worden aangelegd en zal de verbreding van het fietspad naar zuidelijke zijde zijn.
Tijdens deze werkzaamheden wordt dit fietspad en naastgelegen terrein tussen fietspad en watergang ten zuiden van fietspad afgesloten voor alle verkeer.De werkzaamheden starten weer op 18 september 2023 en zijn naar verwachting op 20 oktober 2023 klaar. Er zullen 17 nieuwe knotwilgen worden geplant.

De informatievoorziening aan het Kleuterpad is niet actueel

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.