Start wijk-GGD’er in Zuidplas

Mensen die verward of afwijkend gedrag laten zien eerder en beter helpen. Dat is het doel van de eerste wijk-GGD’er in Zuidplas, Joost van Veen. Deze speciale wijk-GGD’er werkt vanuit het Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden. In samenwerking met de politie en andere ketenpartners gaat hij naar meldingen over een persoon die verward gedrag vertoont. Er wordt ter plekke gekeken waar het om gaat en hoe deze persoon het beste geholpen kan worden.

De gemeente Zuidplas start met deze pilot van een jaar. Volgens subsidieverlener ZonMW, dit project wordt mogelijk gemaakt door hen, is dit concept al in 47 gemeenten succesvol uitgerold. De wijk- GGD’er wil graag hét aanspreekpunt zijn voor iedereen met zorgen om een persoon die verward is of onbegrepen gedrag vertoont. Zodat het melden van dit gedrag laagdrempeliger wordt. Een wijk-GGD’er zorgt ervoor dat iemand zo snel mogelijk passende hulp kan krijgen. Hij is een bekende in de wijk en kent veel mensen en netwerken. Hierdoor kan hij snel schakelen bij een melding, zodat hij de juiste hulp kan regelen. De wijk-GGD’er verbindt zorg met veiligheid.

Wethouder Daan de Haas: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis en veilig voelt in Zuidplas. Door heel gericht mensen te helpen, willen we echt de oorzaak van de problemen achterhalen. Verward gedrag is een verzamelterm, waar zeer persoonlijke verhalen achter zitten. Het is daardoor logisch dat we het op deze persoonlijke manier gaan aanpakken. Zodat het hopelijk voor iedereen minder vaak voorkomt. Daarnaast willen we met deze pilot ook meer begrip kweken bij alle inwoners in Zuidplas voor personen met verward gedrag.”

De politie ontvangt jaarlijks steeds meer meldingen van mensen die verward of afwijkend gedrag vertonen. De wijk-GGD’er kan helpen om helder krijgen wat het verhaal achter deze meldingen is en hoe mensen goed geholpen kunnen worden. Het is de verwachting dat inwoners beter worden geholpen omdat de aard, omvang en hulpbehoefte van mensen duidelijker wordt. Daarnaast is de wijk- GGD’er een belangrijke schakel tussen de vele organisaties. Ook Stichting ZO!, Stichting KernKracht, GGZ Rivierduinen en de woningcorporaties zijn nauw betrokken bij dit project.

Het is belangrijk dat je je zorgen bij de wijk-GGD‘er kunt melden. Hij gaat dan een kijkje nemen bij die persoon, en met hem of haar in gesprek. De wijk-GGD‘er bespreekt de situatie, hoort vaak waarom de situatie is zoals die is, en komt met een advies om die persoon te helpen. De wijk-GGD’er Joost van Veen is telefonisch bereikbaar via 06 – 30455486 of via de mail jvanveen@ggdhm.nl.

Nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.