Gemeente Zuidplas: Beheersbare jaarwisseling

De start van 2022 ging gepaard met de nodige vuurwerkoverlast, ondanks het landelijk vuurwerkverbod. Toch spreekt de gemeente Zuidplas van een beheersbare situatie in alle dorpen. Het merendeel van de inwoners hield zich aan de maatregelen en heeft de jaarwisseling voornamelijk thuis gevierd. Helaas zijn er toch op verschillende plekken vernielingen aangericht. De komende dagen wordt geïnventariseerd wat de schade is.

Zowel in Zevenhuizen en Nieuwerkerk aan den IJssel was er wel enige vuurwerkoverlast, maar verder was het er rustig. In Moordrecht verliep oudejaarsdag helaas anders. Hier veroorzaakte een groeiende groep jongeren in de middag veel overlast. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en naar voorbijgangers en politie gegooid. Daarnaast werden meerdere vernielingen in de openbare ruimte aangericht en moest de brandweer uitrukken voor een brand bij een elektriciteitshuisje. Gezien de grimmige sfeer is uit voorzorg de Mobiele Eenheid opgeroepen om de brandweer te begeleiden. Gelukkig bleek inzet niet nodig. Wel heeft met behulp van leden van de ME de politie diverse jongeren weten te identificeren. Richting deze groep ondernemen politie en gemeente verdere actie.

In Moerkapelle was overlast door zwaar vuurwerk. Rond middernacht ging een groep van 70 tot 100 jongeren de straat op. Rond 03:15 uur werd een geïmproviseerd vreugdevuur op de kruising met de Oranjestraat / Julianastraat aangestoken. In verband met de veiligheid van omwonenden besloten politie en brandweer dat het vuur zo snel mogelijk geblust moest worden. Ook hier werd de ME uit voorzorg om assistentie gevraagd. Gelukkig leidde het blussen van het vuur niet tot ongeregeldheden en was er geen actie nodig. De nacht is verder rustig verlopen.

“Laat ik vooropstellen dat ik trots ben op het grootste gedeelte van onze inwoners,” zegt
burgemeester Han Weber. “De meesten hebben het nieuwe jaar vooral thuis feestelijk ingeleid. Dat
moet ook gezegd worden. Het is een kleine groep die voor veel overlast heeft gezorgd. Ik ben ook
blij dat een deel van de groep die zich misdroeg in Moordrecht, door de politie is geïdentificeerd.
Wat er vernield is wordt de komende dagen geïnventariseerd en we bekijken of we de schade op
de daders kunnen verhalen. Waar ik me vooral zorgen over maak is de jonge leeftijd van de
jongeren. Daar gaan we iets mee doen. Ik ben wel blij dat er verder geen persoonlijk ongelukken
zijn gebeurd. Al met al ben ik redelijk tevreden over de wijze waarop de jaarwisseling in Zuidplas is
gevierd.”

Burgemeester Han Weber

Rond 1.00 uur brak er brand uit in Nieuwerkerk aan den IJssel in een hooischuur nabij een paardenstal. Alle paarden konden de stal veilig verlaten. De brandweer wist niet kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar een aangrenzende schuur. Om de brand te bestrijden schaalde de brandweer op naar ‘grote brand’.

JBN Nieuws, Je Bent Nieuwerkerker als en Nieuwerkerk-FM wensen u een prachtig 2022 toe, hopelijk met veel positief nieuws.

ieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de lokale radio voor de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl
Heeft u nieuws, tips of persberichten voor de Zuidplas? mail naar:
info@jebentnieuwerkerker.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.