Potzenmakerij Ketelaar bij zesde Beeldentuin Leefgoed de Olifant

Stichting Leefgoed de Olifant heeft even afgewacht, maar er enkele weken geleden toch toe besloten om de jaarlijkse Beeldentuin die de hele zomer duurt, door te laten gaan, maar pas na het Pinksterweekend. Voor een bezoek wordt het wat lastiger, maar de mensen die gaan krijgen wel iets bijzonders te zien.

Zo is er prachtig monumentaal werk van Potzenmakerij Ketelaar en zijn er vijf installaties land art in het kader van 10 Jaar Zuidplas, een voorproefje voor een tweejaarlijks festival in Park Hitland, dat Bart Belonje wil organiseren. Behalve het werk van acht beeldende kunstenaars is er ook het werk van zes kunstenaars dat permanent wordt vertoond. In besloten kring vindt de opening plaats door burgemeester Han Weber en recreatiewethouder Daan de Haas, tevens voorzitter van Recreatieschap Hitland. Zondag 7 juni vanaf 11 uur gaat de Beeldentuin open voor publiek.

De organisatoren Bart Belonje en Ariann Kraaijeveld zijn trots op het resultaat. ‘Het gaat steeds meer de kant op die we zoeken’, meent Belonje, die ook een land art installatie maakte. ‘De beelden krijgen steeds meer formaat en het werk wordt indrukwekkender.’ Zijn woorden zet hij kracht bij door te wijzen naar de imposante, vijf meter hoge beeldengroep van Jan Ketelaar « De Staat van Nederland », die ook de voorkant van de affiche en looplijst siert; een forse vrouw en magere man, gelast van lasdraad cortenstaal. ‘We zijn er best trots op dat we kunstenaars op dat niveau er bij de zesde editie al warm voor krijgen om mee te doen’, meent hij.

De Staat van Nederland heeft overigens een prachtige historie. Jan Ketelaar werd ter hoogte van Utrecht opgepakt toen hij het beeld rechtop met een shovel over de rijkswegen van Drachten richting Den Haag reed. Het leverde hem veel publiciteit op maar ook twee jaar voorwaardelijk. Deze kreeg de stichting Leefgoed de Olifant hulp van Blok Hoveniers uit Nieuwerkerk aan den IJssel om de enorme beelden te transporteren en overeind te zettten en dat leverde ook spannende momenten op.

Kunstenaars
De deelnemende kunstenaars aan de Beeldentuin zijn dit jaar: Albert Kramer, Nelly Geluk, Rieke van der Stoep, Liedeke Veninga, Jan Ketelaar, Don Satijn, Lex Schilperoord en Riesjart Bus. Permanent werk is er te zien van Ineke van Dijk, Leo Jongenotter, Lili Schultz, Paz Sans en Jan-Clemens Lampe en Nora van Krimpen.

Land art try out
De gemeente Zuidplas kende dit jaar subsidie toe aan Stichting Leefgoed de Olifant voor het plan om een land art-festival met tien kunstenaars te organiseren in Park Hitland in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Land art is een kunstvorm die ingrijpt in het landschap en iets toevoegt dat wordt opgenomen in de natuur en natuurbeleving. De gemaakte installaties blijven in de regel staan en vergaan of vergroeien en/of blijven zichtbaar als landmarkeringen. Het idee is om het om de twee jaar te organiseren op andere plekken. Daardoor groeit ook het aantal werken in het gebied en onderscheidt het zich van andere natuurgebieden. Te laat bleek echter het bedrag van de uiteindelijke toewijzing niet voldoende voor het beoogde evenement. In overleg met de gemeente is toen voor het alternatief gekozen om een try out te doen op het Leefgoed met vijf kunstenaars. Op de valreep zijn dat geworden: Piet Kouwenhoven, Johan Sietzema, Hedy Hempe, Mariska Palsgraaf en bedenker Bart Belonje zelf. Belonje wil er een tweejaarlijks evenement van maken en ziet de try out als een voorproefje daarvan. Hij hoopt dat Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel, de aandeelhouders in Recreatieschap Hitland Park Hitland, en andere stakeholders willen investeren om Park Hitland voor recreanten uit de stedelijke gebieden nog aantrekkelijker te maken. Bart krijgt daarbij ondermeer steun van stichting Leefgoed de Olifant.

Leefgoed de Olifant
De 42 beelden staan in de prachtige entourage van het parkachtige Leefgoed de Olifant tussen de Goenendijk, ter hoogte van de werkhaven van Ver-Hitland, met historische schepen, en Park Hitland. Het wordt uitgebreid om een goede balans te krijgen tussen de omzet en kosten, zodat er voldoende winst ontstaat om het voortbestaan van deze voormalige steenplaats met rijksmonument Steenoven de Olifant garanderen. Op dit moment wordt er druk gewerkt aan een grotere parkeerplaats. Dat is om te voorkomen dat omwonenden last krijgen van de groeiende belangstelling. Leefgoed de Olifant wordt in stand gehouden met de opbrengst van restaurant De Dames, daar Buiten in De Kas en vier vrijstaande vergaderlocaties. Vorig jaar is De Dames verlengd. Leefgoed de Olifant is een non-profit organisatie waarvan de horeca en vergaderlocaties professioneel worden gerund en de culturele activiteiten door vrijwilligers worden verzorgd. Ook bij het tuinonderhoud zijn vrijwilligers betrokken.

Bezoek geregulieerd
Helaas moeten vanwege de coronacrisis maatregelen worden genomen. ‘We willen controle houden over de bewegingen. We hebben daarom besloten niet meer dan tien mensen per keer toe te laten en onder begeleiding van een vrijwilliger’, zegt Ariann Kraaijeveld, die zelf op het Leefgoed woont. ‘Dit doen we voorlopg in de maand juni en zal in de praktijk moeten bewijzen of het werkt. Mensen die willen komen, moeten vooraf boeken voor de dag en het uur dat ze willen komen via Leefgoed.nl/tickets. Om dit in goede banen te leiden kost wel het nodige qua organistie, daarom vragen we een bijdrage van 5 euro per persoon per ticket. Vanwege de nieuwe regels vragen we mensen, die na afloop wat willen gebruiken bij De Dames of op het QR-terras van Daar Buiten in De Kas, om dat voor aanvang van het bezoek aan de Beeldentuin te reserveren. De Beeldentuin is voor publiek geopend vanaf 7 juni, van woensdag tot en met zondag. De entree is ieder heel uur vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur. De stichting zal dit aanpassen zodra de coronamaatregelen veranderen. De Beeldentuin duurt tot en met 13 september.

Een uitgebreide impressie van het werk, de kunstenaars, de bezoekersregelingen etc. kunt u vinden op leefgoed.nl

Meer nieuws vanuit het laagste punt van Nederland op de halve uren te beluisteren op de enige lokale radio van de Zuidplas:
www.nieuwerkerkfm.nl

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.