Perfecte supermaan boven de Zuidplas

Een volle verlichte supermaan en nagenoeg onbewolkt. Liefhebbers van bijzondere natuurverschijnselen konden in de nacht van dinsdag op woensdag genieten van een mooi schouwspel.

Het was alweer de derde ‘supermaan’ dit jaar maar dit keer stond onze kosmische buur nog iets dichterbij dan de supermaanverschijnselen in februari en maart. En de maan was woensdagochtend vroeg nog eens extra goed te zien door de wolkenloze hemel.

Een volle maan wordt een ‘supermaan’ genoemd als het hemellichaam extra dicht bij de aarde staat. De baan van de maan is niet helemaal rond. In sommige gevallen komt hij wat dichterbij. Dinsdagavond even na 20:00 uur werd de kleinste afstand bereikt. Woensdagochtend om 04:35 uur was het officieel volle maan.

Veel (amateur) fotografen legde de supermaan vast op de gevoelige plaat, wat vaak plaatsjes opleverde. Op onze facebookgroep Je Bent Nieuwerkerker ziet u het resultaat.

Ook elders in de wereld was de ‘supermaan’ goed te zien en leverde dit spectaculaire plaatjes op. Nederland had het geluk dat het superhelder was wat overigens ook een prachtige zonsopgang opleverde.

kopfoto: Cees Hoogendoorn

foto: Irene Wattel-Heukelom

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.