Feest bij “Je Bent Nieuwerkerker als” met 8000 redactieleden

Wat 5 jaar geleden klein begon is voor veel dorpelingen in Nieuwerkerk op de smartphone, tablet of computer niet meer weg te denken: de Je Bent Nieuwerkerker als… facebookpagina.

De populaire facebookgroep werd op 15 februari 2014 opgezet. In navolging van veel andere dorpen en steden waar soortgelijke pagina’s werden opgezet besloot de Facebookgroep zich enkel te richten op Nieuwerkerk aan den IJssel. En dat bleek al snel een succes. Als een olievlek verspreidde het nieuwtje dat er een dorpspagina was aangemaakt en meldden zich in een paar dagen enkele honderden mensen aan.

Buurthuis

Waar in de eerste jaren de nadruk lag op het delen van oude foto’s van ons dorp, is de groep ook het “buurthuis” geworden voor diverse andere onderwerpen. Menig gevonden en verloren huisdier, sleutelbos, id kaart en fiets zijn teruggekomen bij de rechtmatige eigenaar. Beheerder Eelko Doornhein verwoord de facebookgroep als een soort buurthuis. “Je merkt dat inwoners onderwerpen willen delen. Of het nu gaat om een te houden activiteit, een nieuwe winkel, onvrede over het groenonderhoud of een verwaarloosde speeltuin. Gegarandeerd reacties en discussies als men een onderwerp uitbrengt in dit buurthuis. Doordat ieder de mogelijkheid heeft om berichten te plaatsen is de Facebookgroep ook de plaats om op snel de hoogte te blijven van de actualiteit, soms sneller dan de traditionele media, soms een bron van inspiratie voor diverse media. Eigenlijk bestaat de pagina dus uit 8000 redactieleden”.

Toch heeft deze mogelijkheid van direct berichten plaatsen ook zijn keerzijde merkt Eelko op. “Ik herinner mij nog een melding van een reanimatie. Nadat iemand vrij kort na de melding hierover berichtte werd er al vrij snel duidelijk waar de reanimatie was en begon het speculeren. En dat wil je uiteraard niet hebben. De media is dan eigenlijk te snel” Het bericht had ik daarna vlug verwijderd.

klagen

Naast vele berichten over diverse onderwerpen kunnen Nieuwerkerkser ook goed klagen. De gemeente is een gewillig doelwit merkt Eelko op. “het niet ophalen van plastic afval, verzakte straten of niet werkende straatverlichting, als men iets erover vind plaatst men het er snel op. Jammer vind ik dit want als je navraagt of de gemeente al benaderd is door de klager is het antwoord vaak nee. Toch zie je dat de gemeente Zuidplas, wethouders en gemeenteraadsleden soms ook ingaan in de onderwerpen op de pagina, waardoor er een brug ontstaat tussen de inwoners en de gemeente. En voor de echte klagers bestaat er natuurlijk de Nieuwerkerkse Facebookpagina Klaag en klachtensite, zo probeer ik de echte klagers buiten de deur hier te houden”‘.

Initiatieven

Dat de groep verbind is terug te zien in een aantal acties die door tussenkomst van Facebook een succes zijn geworden. Zo is ooit door een oproep de Buurtapp in Nieuwerkerk ontstaan, zijn er verschillende watergevechten ontstaan bij het teerveldje, is er een grote groep kids gevormd die wekelijks Basketballen aldaar en werd er in 2016 in mum van tijd geld ingezameld voor een grondkabel voor de waterpomp in Speeltuin de IJsselkids.

Ook het inmiddels jaarlijkse grootse Midwinterfeest op het Raadhuisplein vond zijn oorsprong op de facebookgroep. Wat met een slecht versierde boom voor het gemeentehuis begon eindigde in 2016 in het eerste kerstfeest op het plein waarbij spontaan vele inwoners, organisaties aan meededen en zelfs de landelijke media haalden.

Toekomst

En wat nu 5 jaar later en 8000 leden verder? In ieder geval proberen de pagina zo actueel en helder mogelijk te houden. liefst met inhoud en discussie over ons mooie dorp en vrij houden van reclame, oproepjes voor zegeltjes of vraag en aanbod want alhoewel het aantrekkelijk is om in 1 klap een breed bereik te hebben, daar is Je Bent Nieuwerkerker Als pagina niet voor bedoeld.

Enkele statistieken

  • 8001 leden
  • in de maand september 2019 : 372 berichten
  • in de maand september 2019 : 11,3 duizend acties ( berichten/opmerkingen/duimpjes etc).
  • in de maand september 2019 : 6895 actieve leden ( bezoekers die lezen of reageren)
  • Meeste berichten worden geplaatst op een woensdag. gevolgd door de zaterdag.
  • tussen 18:00-19:00 uur wordt de pagina het meest bezocht.
  • Groep Zevenhuizen: 2259 leden
  • Groep Moordrecht: 4000 leden

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.