Open Monumentendag dit jaar op zaterdag 14 september

Dit jaar zal een bijzonder Open Monumentendag in Zuidplas plaats vinden op zaterdag 14 september.

Hollandsche IJssel is de verbindende rivier!
“Het prachtige, reeds bestaande, initiatief van Historische Verenigingen van 3 Hollandsche IJsselgemeenten krijgt verbinding met bijna alle dorpen aan deze prachtige rivier. Hoe geweldig is dat?” Rob Rosbergen, één van de organisatoren van Open Monumentendag van molen Windlust aan Kortenoord is laaiend enthousiast. “Door vanaf Ouderkerk aan den IJssel, met de Libra, te varen naar de steigers van de molen en het dorp Gouderak zijn in één stap vele, te bezoeken, monumenten toegevoegd.” “Haal zeker de folders, met veel informatie, op bij diverse bibliotheken en deelnemers aan Open Monumentendag.” voegt Rob als belangrijke tip toe.

Historisch
De 3 Hollandsche IJssel-gemeenten, Ouderkerk-, Krimpen- en Capelle aan den IJssel, worden al sinds een aantal jaren verbonden. Historische schepen varen tussen deze 3 waardoor bezoekers in staat zijn, op Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 14 september, tussen 10:00 en 16:00 uur, in al deze gemeenten de monumenten te bezoeken. Met recht dus een Historische verbinding.

Samenwerken
Als je in staat bent samen te werken met 3 gemeenten dan moet met méérdere toch ook lukken. Natuurlijk liggen er niet tientallen historische schepen, geschikt voor personen vervoer, te wachten op vrijwilligers werk op Open Monumentendag. Maar door de Libra, van rederij Mullem, in te schakelen als “veerdienst” tussen Ouderkerk aan den IJssel. de steiger bij molen Windlust en de steiger bij Gouderak, geef je vele monumenten kansen op bezoekers uit alle gemeenten. Als dat geen samenwerken is.

Openbaar vervoer maakt nog meer mogelijk
Dan is er ook nog de mogelijkheid van vervoer over water door het voet- en fietsveer tussen Ouderkerk aan den IJssel en Hitland en tussen Gouderak en Moordrecht. En over land bestaan diverse busdiensten van Arriva. Deze laatste ondersteund Open Monumentendag van harte. Dus, door de Libra als schakel in te zetten, heb je een bereik van Capelle aan den IJssel tot Gouderak.

Oldtimer bus 
Om het voor de bezoekera nog aantrekkelijker te maken, maken we ook verbindingen over land. Een Oldtimer bus zal vanaf molen Windlust op diverse tijden een rondje maken. Niet zomaar een rondje maar met haltes bij de Oudheidskamer van Nieuwerkerk aan den IJssel in boerderij Nooit Gedacht, Steenovens de Olifant, Steenovens Klien Hitland en weer molen Windlust. Op elke halte wacht u een schat aan plaatselijke historie. Dus uitstappen, genieten en, later, weer instappen naar een volgende schat.

Monumenten zijn het waard
Zoals u heeft kunnen lezen. Of u nu in Moordrecht, met veerverbinding naar Gouderak, of Gouderak met veerverbinding naar Nieuwerkerk aan den IJssel U kunt altijd, na uw bezoek aan een of meer, vaak begeleid door gidsen met veel kennis over, monumenten, overstappen om in Ouderkerk-, Krimpen- of Capelle aan den IJssel historie te proeven. Het rondje Hitland, waar de Oldtimer bus met verschillende haltes u vervoert, geeft ook nog kansen. En, via bestaande veerdiensten en/of de Arriva OV verbindingen, bent u zeker altijd weer terug op uw startplaats.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.