4 mei herdenking in de 4 dorpen van de Zuidplas

Tijdens de Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei worden alle burgers en militairen herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. De herdenking in Nieuwerkerk aan den IJssel zal plaatsvinden op het vernieuwde plein aan de Kerklaan.

Dit vernieuwde plein biedt naast de bestaande herdenkingsnaald voortaan ook plek aan het Indiëmonument.
Van 1999 tot en met 2018 vond in Nieuwerkerk aan den IJssel ieder jaar op 14 augustus de lokale Indiëherdenking plaats. In de afgelopen jaren nam de opkomst tijdens deze herdenking steeds meer af. Aangezien de publieke belangstelling voor de lokale Dodenherdenking juist steeds meer toeneemt, achtte het college het wenselijk dat de Indiëherdenking hierin opgaat. Hiervoor is het Indiëmonument verplaatst naar de locatie van het oorlogsmonument, met een nieuw herdenkingsplein als resultaat.

De programma’s in de dorpen van de Zuidplas:

Nieuwerkerk aan den IJssel

19:45 uur verzamelen voor de stille tocht vanaf de Saffier. Deze tocht eindigt even voor 20:00 uur bij het herdenkingsplein op de Kerklaan. Na de 2 minuten stilte zal er een toespraak zijn van burgemeester Servaas Stoop gevolgd door een voordrachtgedicht door Jasmine Alteren namens Welzijn Zuidplas.
Na de kranslegging volgt het defilé langs de oorlogsmonumenten.

Zevenhuizen

Na een herdenkingsbijeenkomst om 19:00 uur in de hervormde kerk verzamelt men zich bij het herdenkings monument op het Dorpsplein waar na de 2 minuten stilte en er toespraak zal zijn van wethouder Jan Verbeek gevolgt door een voordracht gedicht van Iris Visser en Nora El Hamdaoui en Eline Zuidema van OBS ‘t Reigers. De bijeenkomst wordt afgesloten met een kranslegging en een defilé langs de oorlogsmonumenten.

Moordrecht

Na het verzamelen bij de hervormde dorpskerk vertrekt om 19:45 uur de stille tocht naar de oorlogsmonumenten en zal daar gepaste muziek zijn door Harmonie Kunst na de Arbeid.
Dorpswethouder Jan Willem Schuurman zal na de 2 minuten stilte een toespraak houden. Na een voordracht van Ria Kuipers en een gedicht van Hannah Vroeg van OBS IXIEJE volgt de kranslegging en een defilé.
Om 21:00 uur zal er een bijzonder theaterstuk worden opgevoerd in de Dorpskerk onder de titel “Twee jongens onder het luik”. Dit zal tot ongeveer 21:30 uur duren.

Moerkapelle

Om 19:40 uur wordt er verzameld op het Raadhuisplein. Er zal een voordracht zijn door basisschoolleerlingen. Na de 2 minuten stilte is er een toespraak door Dorpswethouder Jan Hordijk met daarna een voordracht gedicht van kinderburgemeester Marlou Opschoor. De avond wordt afgesloten met een kranslegging en een defilé langs de oorlogsmonumenten.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.