Zaterdag 11 mei: Nationale Molendag bij Molen Windlust

De tweede zaterdag in mei is traditioneel de nationale molendag, voorheen ook wel bekend als nationale molen- en gemalendag, dit jaar op 11 mei tussen 10 en 16 uur.

Molen Windlust aan Kortenoord 3 te Nieuwerkerk aan den IJssel doet al sinds haar opening in 2005 graag mee met deze dagen, die de molens extra extra onder de aandacht brengen. Aandacht die nodig is om inkomsten te verwerven voor noodzakelijk onderhoud van de molen.

Dit jaar is extra speciaal omdat het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, onder andere het gemaal Abraham Kroes openstelt voor publiek. Omdat onze molen een steiger heeft en het gemaal te bereiken is over de Hollandsche IJssel heeft het afspraken gemaakt met de Schipper van de Libra om mensen gratis van de molen naar het gemaal te varen en weer terug. In het gemaal zijn, behalve rondleidingen, ook diverse activiteiten voor jong en oud.

Rob Rosbergen, secretaris van Stiching Molen Windlust, vertelt: ‘Op zo’n feestelijke dag wil je als molen ook iets extra’s brengen. We werken nauw samen met Stichting Natuurpolders in Zevenhuizen door het malen van hun tarwe, het builen van meel en aandacht voor de producten die met meel en bloem van hun tarwe worden gemaakt (en die u er zelf van kunt maken).

Ook onze buren doen graag een extra stapje op nationale molendag. Theeschenkerij Korenaer, waar cliënten van ASVZ graag warme en/of koude dranken serveren, u kunt daar iets lekkers bij bestellen. Dit lekkers, met als basis veelal het meel dat door onze molen is gemalen, wordt gebakken in de bakkerij van het dagactiviteiten centrum onder de molen. In dit centrum worden ook diverse woon-accesoires gemaakt die, naast veel meel en meelproducten, te koop zijn in de winkel.
Eetcafé Rustwat is maar 20 meter verderop. Frank en zijn brigade zorgen voor datgene, dat in de theeschenkerij niet kan worden geserveerd. Een prachtig terras aan het water, met uitzicht op de molen, maakt uw bezoek meer dan waard’, alsdus Rob Rosbergen.

Rosbergen vervolgt: ‘Molengidsen verzorgen met veel enthousiasme rondleidingen. Omdat de molen van donaties en giften afhankelijk is, hopen wij dat u hun moeite met een vrijwillige bijdrage in de melkbus wilt waarderen. In de molen is een kleine winkel met diverse items over molens. Ook hebben wij prachtige witte en rode wijn te koop met uniek etiket van molen Windlust. Met de, kleine, marge op deze producten helpt u mee de molen in goede staat te houden. Een enveloppe verkoop, met in de enveloppe soms een lotnummer, geeft u kansen op mooie prijzen. Prijzen die onder andere beschikbaar gesteld zijn door de winkeliers van winkelcentrum Reigerhof. U hoeft niet te wachten op het einde van het rad-draaien of trekking door een notaris, een “gevonden”lot wijst naar een prijs  die u direct kunt meenemen. Voor kinderen is er een gratis bouwplaat van een windmolen of een mooie kleurplaat’.

Rosbergen sluit af: ‘Shantykoorde Moordt Zangers verzorgt een tweetal optredens. Rond 12 uur willen wij de pas verworven borstelbuil met een officieel tintje in gebruik nemen. De molen is verder start- en rustpunt van een fietsroute langs de diverse gemalen in de Zuidplaspolder. Een route beschrijving is verkrijgbaar in de molen. Ook zoeken wij nog donateurs, mensen die met een vaste bijdrage per jaar, de molen voor de komende generaties willen helpen bewaren. Wanneer u op molendag uw bijdrage, minimaal 15 euro voor het jaar 2019, betaalt belonen wij u met het boek “Het is volbracht” waarin de geschiedenis en de restauratie van molen Windlust is beschreven’.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.