Leerlingen Comenius Nieuwerkerk enthousiast gemaakt voor duurzaam leven

Shirtjes, sweaters en jeans verwisselden vrijdagmiddag 25 januari op Comenius Nieuwerkerk van eigenaar zonder dat de portemonnee eraan te pas kwam.

Er was namelijk een heuse kledingruilbeurs aan de gang, als slot van een projectweek over duurzaamheid. Zo werden leerlingen uit leerjaar 1, 2 en 3 enthousiast gemaakt voor een duurzame(r) leefstijl.

De projectweek over duurzaamheid vond plaats van maandag 21 tot en met vrijdag 25 januari 2019. Directeur Bas Visser van het Comenius College Nieuwerkerk vindt zo’n week passen bij de taak van de school op het gebied van maatschappelijke vorming: het streven om leerlingen bewust te maken van de wereld waarin ze leven, en hen laten zien hoe ze zelf een steentje kunnen bijdragen aan vergroening van de samenleving.  

Speciaal programma
De leerlingen volgden vijf dagen lang een speciaal programma om te ervaren wat er zoal komt kijken bij duurzaamheid. Ze verdiepten zich bijvoorbeeld in afvalscheiding, gifvrije fashion en levende oceanen (aan de hand van een lespakket van Greenpeace). Ook bekeken ze een NPO-documentaire over eerlijke kleding (‘Genaaid’) en maakten ze een wandeling in het centrum van Rotterdam waarbij ze meteen zwerfvuil raapten. Ze bezochten verder het Natuurhistorisch Museum en het Maritiem Museum in Rotterdam, en afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Kralingseveer.

Workshops
De laatste middag volgden ze allemaal twee workshops waarin ze bijvoorbeeld in groepjes debatteerden over klimaatvriendelijke stellingen, posters ontwierpen voor gifvrije fashion, een stopmotion-filmpje maakten en kleding upcycleden.
Vervolgens vond de kledingruilbeurs plaats. Iedere leerling had de kans om een kledingstuk in te leveren, kreeg daarna een bon, en mocht een ander kledingstuk uitzoeken.
Tot slot werd onder het genot van een drankje en hapje aan ouders en andere relaties gepresenteerd wat de leerlingen zoal maakten. Deze filmpjes, posters en andere kunstwerken (van gerecycled materiaal) zullen ook tijdens de Open Dag op woensdag 30 januari te zien zijn.

Zonnepanelen
Directeur Bas Visser van Comenius Nieuwerkerk kondigde tijdens de afsluiting aan dat de school in het nieuwe schooljaar zonnepanelen krijgt. Zo wil Comenius Nieuwerkerk zelf ook een steentje bijdragen aan een beter milieu.
De school oriënteert zich op het traject om een Unesco-school te worden, dat wil zeggen: een school die zich bezighoudt met vrede en mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid. Later dit schooljaar zal het thema wereldburgerschap uitgediept worden met de leerlingen.

Wat vinden leerlingen ervan?
Leerlingen vonden de projectweek ‘wel leuk’, zeggen ze na afloop. ‘Het was een rustig weekje, zonder huiswerk.’ Of ze nu meteen al andere kleding gaan kopen, is nog de vraag. Een leerling zegt: ‘Ik blijf toch wel de kleding kopen die ik leuk vind. Maar ik weet nu beter hoe het gemaakt wordt, en waar ik op kan letten. Bijvoorbeeld waar het vandaan komt. In Myanmar zijn de arbeidsomstandigheden slecht. En er kan veel gif in kleding zitten.’ 

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.