Geplande bomenkap Hitland zorgt voor veel opschudding

De plannen tot het kappen van de 230 bomen langs de Hitlandse Laan in Nieuwerkerk aan den IJssel zorgt voor veel discussies op social media. Veel mensen reageren geschokt en teleurgesteld op de plannen van recreatieschap Hitland.

Het recreatieschap laat de bomen kappen als onderdeel van de reconstructie van de bekende laan die als entree dient naar het bos en ook een belangrijke toegangsweg is voor onder andere recreatiepark IJsselhoeve en een volkstuinencomplex. Volgens Park Hitland zouden de bomen leiden tot onveilige situaties voor weggebruikers. Veel teleurstelling dus te lezen op de facebookpagina’s op de plannen maar een enkele Nieuwerkerker ziet ook positieve kanten, “de weg wordt veiliger en men hoopt op verlichting”.

Klaarblijkelijk zag het recreatieschap de storm van reacties en kritiek aankomen. Communicatiemedewerker Roxanne Den Ouden reageerde namens Park Hitland veelvuldig op vragen en opmerkingen die gepost werden op internet. Ook werd er een speciale Q&A pagina geplaatst op de site van Parkhitland waarop antwoord wordt gegeven op de meest gestelde vragen.

Ondertussen reageert ook de lokale politiek op de plannen. Zo heeft de D66 fractie met enige verbazing kennisgenomen van het voornemen van het recreatieschap Hitland om, als onderdeel van de reconstructie van de weg, de 230 populieren langs de Hitlandselaan te kappen.
Voor de D66 fractie staat voorop dat het uitgangspunt moet zijn de bomen zo veel te behouden. “De Hitlandselaan is een beeldbepalende weg en is bij veel Nieuwerkerkers bekend en geliefd. Er moeten dan ook echt zwaarwegende redenen zijn om over te gaan tot kap”
D66 geeft aan dat veiligheid van weggebruik zeer belangrijk is. De voorkeur is om de bomen laten staan als het qua veiligheid (vallende takken, omvallende bomen) gaat en dan rechts van de bomen een fietspad, zodat ook het weggebruik van de Hitlandselaan veiliger wordt.

Vooralsnog lijkt er primair aandacht te zijn voor het reconstrueren van de weg. De D66 fractie is er dan ook nog niet van overtuigd dat alle mogelijkheden om te komen tot behoud van de bomen zijn benut en ook de veiligheid maximaal wordt gegarandeerd.

Op donderdag 6 december zal er een informatie avond worden georganiseerd door het recreatieschap waar de mogelijkheid zal zijn tot het stellen van vragen.

Eerder in het nieuws

One Thought to “Geplande bomenkap Hitland zorgt voor veel opschudding”

  1. Rob Stolk

    Wie met ons vindt dat het Receatieschap Hitland en de betrokken gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de karaktistieke laan met bomen moet behouden, kan onze petitie bomenhitlandselaan.petities.nl tekenen.
    Binnen 24 uur zijn bijna net zoveel ondertekenaars als er bomen zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.