Bloedmaan niet te zien in de Zuidplas, wolken de spelbreker

Hoge bewolking belemmerde vrijdagavond het zicht op de bloedmaan. De totale zonsverduistering was boven de Zuidplas dan helaas ook niet goed te zien.

Het spande om of de volledige maansverduistering te zien zou zijn boven de Zuidplas. Wie rond 22:30 uur naar de hemel tuurde kon getuigen zijn van
de langste volledige maansverduistering van deze eeuw. De hoge bewolking in vooral het zuidwesten van het land was de grote spelbreker.

De zogeheten ‘bloedmaan’ kwam rond 21:30 uur op en met één uur en drie kwartier werd het de langste maansverduistering van deze eeuw. Ook vele inwoners uit de Zuidplas zaten vol verwachting klaar om deze bijzondere verduistering te aanschouwen. Zo was het opvallend druk op de dijk in Nieuwerkerk. Enkele bewoners van het Kleinpolderlaan in Nieuwerkerk aan den IJssel maakte er buiten een klein feestje van, al was de verduistering niet te zien, de sfeer zat er goed in.

Maansverduisteringen komen ongeveer net zo vaak voor als zonsverduisteringen, met een maximum van drie per jaar. De laatste maansverduistering was in 2015. De eerstvolgende na de verduistering van vrijdag wordt in januari 2019 verwacht.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.