Burgemeester blij met uitbreiding van politieteam

Burgemeesters Gert-Jan Kats (Zuidplas) en Evert Jan Nieuwenhuis (Waddinxveen) zijn blij met de uitbreiding van de formatie van het politieteam Waddinxveen – Zuidplas.

De uitbreiding bestaat uit 11 fulltime medewerkers (FTE), waarvan 5 wijkagenten. Met deze extra wijkagenten wordt de landelijke norm van ‘1 wijkagent op de 5.000 inwoners per gemeente’ gehaald. Burgemeester Kats: “Sinds de vorming van de Nationale Politie in 2013 heb ik samen met de burgemeester van Waddinxveen blijvende aandacht gevraagd voor de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de politie. En daarmee dus ook voor het aantal wijkagenten en wel volgens de geldende norm. Die is nu eindelijk op de juiste kracht gekomen.”

Politieteam Waddinxveen – Zuidplas
Het politieteam Waddinxveen – Zuidplas maakt onderdeel uit van de politie-eenheid Den Haag en bestrijkt het werkgebied van de gemeente Zuidplas en de gemeente Waddinxveen. Ook voor dit team wordt de formatie in het Regionaal Beleidsplan 2019 – 2022 (RBP) opnieuw bepaald. Met de herziende formatie en de extra middelen uit het regeerakkoord wordt de politiesterkte verhoogd naar 70 medewerkers (fte) inclusief 13 wijkagenten. Daarnaast is er plaats voor vijf aspiranten (studenten). In de gemeente Zuidplas komt het aantal wijkagenten hierdoor op acht en in de gemeente Waddinxveen op vijf.

Wijkagent: de oren en ogen van de wijk
De wijkagent vervult een belangrijke positie in de wijk en is het eerste aanspreekpunt voor de inwoner. Meer wijkagenten is dan ook iets wat de inwoner gaat merken in het contact met de politie. In de gemeenten Waddinxveen en Zuidplas wordt er samen met politie, inwoners en andere partners hard gewerkt aan het nog veiliger maken van de woon- en leefomgeving. Verwacht wordt dan ook dat de extra wijkagenten een positieve bijdrage gaan leveren aan de veiligheid in de gemeenten.

Extra middelen regeerakkoord
In het regeerakkoord heeft het kabinet extra middelen uitgetrokken voor de uitbreiding van de politiesterkte. De extra gelden maken landelijk een uitbreiding van de politiesterkte mogelijk met 1.111 fte, waarvan 957 fte voor de regionale eenheden. Voor de politie-eenheid Den Haag houden de extra middelen in dat er 91 fte extra in de eenheid bijkomt, waarvan 38 fte specifiek bestemd is voor veiligheid in de wijken. Met deze extra wijkagenten wordt de norm 1 wijkagent op de 5.000 inwoners per gemeente gehaald, zo nu ook in Zuidplas en Waddinxveen.

Eerder in het nieuws

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.